Aprobarea hotărârii cu privire la instituirea stării de urgență a fost reflectă în mod diferit în sursele mass-media. Postul public Moldova1 a abordat subiectul în două știri în „Mesager”-ul din 17 martie. Prima știre a redat informația echidistant și neutru. Alta, însă, ar fi favorizat șeful statului. Știrea se baza doar pe declarația de 45 de secunde a lui Igor Dodon pe marginea deciziei de instituire a stării de urgență și ce va întreprinde Guvernul în acest sens, scrie mediacritica.md.
În aceeași zi, în buletinul de știri, NTV Moldova a prezentat subiectul într-o formă superficială, așa cum a fost folosită doar opinia premierului Ion Chicu. Acest lucru poate fi calificat drept selectare părtinitoare a surselor și declarațiilor într-o știre, scrie sursa citată.
Accent TV a folosit două surse pentru știrea despre instituirea stării de urgență: prim-ministrul Ion Chicu și președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, dar nu a lăsat loc pentru opiniile deputaților din opoziție. Mai mult, ar fi admis un fals. Aceasta pentru că au menționat că proiectul privind starea de urgență a fost votat unanim, deși cel puțin deputatul PAS Dumitru Alaiba nu l-a votat.
Primul în Moldova a prezentat informația în mod dezechilibrat. Astfel, premierul, deputații PSRM și PDM au fost prezentați într-o lumină pozitivă, în timp ce partidele de opoziție au fost plasate într-un context negativ.
În știrea difuzată de RTR Moldova autorii au reflectat informația neutru și echidistant. Au fost incluse declarațiile lui Ion Chicu și au menționat despre faptul că unele partide de opoziție au criticat perioada de 60 de zile cerută de Executiv, precum și ideile-cheie despre ce presupune starea de urgență. Și Jurnal TV a reflectat subiectul echidistant. Într-o știre au fost prezentate dezbateri în Parlament, iar în alta s-a explicat ce înseamnă starea de urgență.
Prime TV a difuzat, în buletinul din 17 martie, o știre tematică de cinci minute și în alte cinci minute prezentatorul a explicat în ce constă starea de urgență. Acțiunile Guvernului, ale PSRM-ului și ale premierului Ion Chicu au fost reflectate mai curând negativ și mai curând pozitiv acțiunile partidelor de opoziție. Totodată, Prime TV a admis și un caz de amestec al faptelor cu opinii: „În ciuda criticilor, proiectul de hotărâre privind instituirea stării de urgență a fost votat. Perioada a suferit însă schimbări în ultimele 24 de ore. Guvernul s-a bâlbâit ieri la acest subiect. Inițial, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a vorbit despre 30 de zile. Propunerea a fost votată de Executiv…”, scrie mediacritica.md. Textul și imaginile știrii au fost preluate în mare parte de Publika TV.
Televiziunea Centrală a abordat subiectul în două știri. Una - informativă despre situația de urgență, alta despre discursul premierului Ion Chicu. Jurnaliștii, însă, au admis o generalizare: „După ce șeful Executivului a fost luat la întrebări, deputații au declarat că acesta a venit cu tema nepregătită în Parlament”.
Jurnaliștii de la Unimedia.info au publicat șase știri cu referință la adoptarea stării de urgență în Republica Moldova. Tematica acestora a ținut de dezbaterile în Parlament pe marginea hotărârii, ce semnifică starea de urgență adoptată, care vor fi efectele economice ale acesteia, precum și îngrijorarea unor deputați pe marginea unor aspecte ale hotărârii adoptate. În una din știri, Unimedia.info a admis un fals, spunând că proiectul a fost votat unanim.
Despre votul unanim au menționat și jurnaliștii de la Sputnik.md. Pe marginea subiectului ce ține de instituirea stării de urgență, au fost publicate șase știri, însă nicuna nu a reflectat dezbaterile din Legislativ. Într-o știre separată, Sputnik.md a prezentat opinia Avocatului Poporului pe marginea unor aspecte ale hotărârii precum și unele „îngrijorări” ale acestuia.
În aceeași zi, Kp.md a publicat două articole despre instituirea stării de urgență. Unul din ele a vizat opinia premierului Ion Chicu, iar în altul Kp.md a făcut un live-text de la ședința Paramentului în care s-a adoptat hotărârea stării de urgență. În cel din urmă, Kp.md și-a arătat tendențiozitatea prin folosirea accentelor ironice în adresa deputaților din opoziție, scrie mediacritica.md
Menționăm că deputații au votat instituirea stării de urgență în stat, pe o perioadă de 60 de zile, de la 17 martie până pe 15 mai. Aceasta ar putea fi redusă în cazul în care vor exista premise.
Citiți articolul integral pe mediacritica.md.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.