20.01.2016. Jurământul la miez de noapte al Guvernului Filip(5 zile de la propunere până la învestire, 5 ore de la învestire la jurământ)
Guvernul în frunte cu Pavel Filip, învestit în ianuarie 2016, cu siguranță va rămâne în istorie ca singurul Executiv învestit la miez de noapte. După lungi negocieri și după ce președintele Timofti a respins candidatura lui Vlad Plahotniuc, acesta îl acceptă drept premier desemnat pe Pavel Filip. Se întâmpla la 15 ianuarie 2016.
În ziua de 20 ianuarie 2016, Parlamentul s-a întrunit , aproape de urgență, în ședință specială de examinare a Programului de guvernare. Mii de oameni au protestat în scuarul Legislativului, iar votul de încredere acordat de deputați, la ora 16:00, i-a înfuriat pe manifestanți. Aceștia au forțat intrarea în clădirea Parlamentului, unii deputați fiind și agresați de protestatari. Ceremonia de învestire a Guvernului Filip și depunerea jurământului au avut loc ieri, în jurul orei 23:30. Evenimentul s-a petrecut în secret, iar locul a fost securizat
10.01.2018 Jurământul a șapte miniștri noi în Cabinetul Filip(Circa o lună de la propunere până la jurământ)
La doi ani de la învestirea Executivului Filip, liderul PD de atunci, Vlad Plahotniuc, dispune schimbări de cadre. Pe 19 decembrie 2017 sunt propuși șapte miniștri noi. Filip se conformează, și mulțumește miniștrilor care se despart de fotolii, afirmând că următorul cabinet va fi „aproape în totalitate tehnocrat”. Candidaturile au fost propuse președintelui Dodon la 20 decembrie 2017, însă au fost respinse. Premierul a înaintat repetat aceleași candidaturi la 22 decembrie 2017, dar și acestea au fost respinse. Într-un final, cei șapte reușesc să depună jurământul printr-o decizie a Curții Constituționale. Mai exact, CC decide că refuzul repetat al președintelui țării de a numi noii membri ai Guvernului „constituie o încălcare deliberată a obligațiilor constituționale ale șefului statului”. Acest fapt deschide portița către suspendarea temporară a președintelui. Pe 10 ianuarie 2018, cei șapte depun jurământul în fața lui Andrian Candu, președintele interimar pentru o zi.
8.06.2019 Învestirea Guvernului Sandu(O oră de la propunere la jurământ)
Guvernul de după schimbarea puterii de la Chișinău, condus de Maia Sandu, a fost învestit în funcție chiar în sala de plen a Parlamentului, la scurt timp de la desemnarea de către președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Cu mici scăpări, noii miniștri au citit rând pe rând textul jurământului, au sărutat drapelul și au dat mâna cu președintele, premierul și speakerul. Maia Sandu a fost propusă în funcție de premier la ora 18:00, pe 8 iunie 2019. La ora 18:50, Guvernul a fost învestit.
Guvernul Sandu și Guvernul Filip au existat, preț de câteva zile, paralel. După învestirea Guvernului Sandu, Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul de numire în funcție, iar fostul premier Pavel Filip a fost numit de CC în funcția de președinte interimar, acesta anunțând că dizolvă Parlamentul și vor avea loc alegeri anticipate în dată de 6 septembrie. Cele două Executive au avut ședințe în paralel pe 10 iunie. Pe 14 iunie, PD anunță retragerea de la putere.
14 noiembrie 2019 Învestirea Guvernului Chicu(20 de ore de la propunere până la jurământ)
Votarea noului Guvern a avut loc în mai puțin de 20 de ore de când Igor Dodon a anunțat candidatura consilierului său, Ion Chicu, la funcția de premier. Mai exact, la 18:00, pe 13 noiembrie, Ion Chicu a fost desemnat de Igor Dodon în funcția de prim-ministru. La 14:30, pe 14 noiembrie, Chicu și cabinetul său au depus jurământul la Președinție, programul și componența Executivului fiind deja votate de PSRM și PD.
Citește și: Cum răspunde Novac la întrebarea dacă noul Guvern e al lui Chicu sau al lui Dodon (FOCUS)
Lista Cabinetului Chicu: Juristul PSRM, o rudă și cinci consilieri ai lui Igor Dodon (DOC)
16 martie 2019 Învestirea a cinci miniștri noi în Guvernul Chicu(45 de minute de la propunere la jurământ)
De la anunțul că PD va propune cinci miniștri noi în Guvernul Chicu și până la momentul în care aceștia au depus jurământul în fața președintelui Igor Dodon au trecut în jur de 45 de minute. Pe 16 martie, la ora 13:15, PD și PSRM s-au întâlnit în Parlament, pentru a semna acordul de constituire a coaliției de guvernare, în fața presei. În jurul orei 13:25, Filip anunță că PD pretinde la cinci portofolii în Guvern și anunță candidații pe care spune că-i va propune, pe parcursul zilei, președintelui Dodon. La ora 14:00, însă, apare transmisiunea live de la Președinție a ceremoniei de depunere a jurământului noilor miniștri. La ora 18:00, Guvernul în noua componență propune instituirea stării de urgență în stat.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.