Guvernul Italiei a pregătit un program de salvare al antreprenorilor în valoare de 25 miliarde de euro
Italia, cea mai afectată țară din Europa de coronavirus, unde aproape toți agenții economici și-au sistat activitatea pe un termen nedeterminat, autoritățile au pregătit un pachet de măsuri, pentru a diminua impactul economic. Mai exact, întreprinderile mici și gospodăriile nu mai sunt obligate să achite taxele, facturile pentru utilități și creditele ipotecare, măsură care pe de altă parte provoacă îngrijorare în piețele financiare privind costurile uriașe pe care ar putea să le deconteze economia italiană. În acest context, ministrul Industriilor din Italia a solicitat Uniunii Europene să modifice legislația, pentru a permite creșterea cheltuielilor guvernamentale, deoarece măsurile luate de Guvern vor duce deficitul bugetar peste limita de 3%, conform U.S.news.com, citat de forbes.ro.
La fel, la începutul acestei săptămâni administraţia italiană condusă de prim-ministrul Giuseppe Conte a convenit un program de salvare pentru economia italiană în valoare de 25 de miliarde de euro pentru firmele lovite de efectele economice ale epidemiei, care a ucis mai mult de 2.100 de oameni în Italia, scrie mediafax.
Spania a instituit un buget de 200 miliarde de euro pentru companiile afectate de pandemie
A doua țară, unde s-au înregistrat cele mai multe cazuri de coronavirus, e Spania. Primul ministru spaniol, Pedro Sanchez, a anunțat că guvernul său a aprobat un pachet de ajutor de 200 de miliarde de euro, bani ce vor fi folosiți pentru combaterea impactului economic al pandemiei de coronavirus, anunță CNN, citat de mediafax.ro.
„Am aprobat un decret foarte important, cel mai mare care a fost aprobat vreodată în istoria democrației noastre”, a spus șeful Executivului spaniol. Din această sumă, 600 de milioane de euro vor fi folosiți pentru servicii sociale de bază, cu un accent special pe asistența medicală pentru vârstnici și alte grupuri vulnerabile. De asemenea, guvernul facilitează protecția furnizorilor de apă, energie electrică și comunicații.La fel, muncitorii independenți ar putea primi subvenții de la stat, iar antreprenorii sunt îndemnați să nu concedieze angajații.
Franța mobilizează 45 de miliarde de euro pentru sectorul privat și 300 de miliarde pentru acordarea creditelor
În Franța, o altă țară profund afectată de epidemia cu coronavirus, ministrul de Finanţe a declarat că marile companii ar putea fi naționalizate în cazul în care va fi necesar. La fel, autoritatea de supraveghere financiară din Franţa a stopat vânzarea a 92 de acţiuni de pe bursa franceză, iar măsura ar putea fi prelungită pe durata unei luni întregi. La fel, Guvernul francez urmează să mobilizeze 45 de miliarde de euro, fonduri de urgenţă, pentru a ajuta sectorul privat să treacă cu bine peste această perioadă. Planul prevede amânarea şi scutirea mai multor taxe, precum şi garantarea a până la 300 de miliarde de euro în credite pentru companii, scrie mediafax.ro.
Banca Națională a Poloniei reduce dobânda de referință de la 1,5% la 1%
În Polonia, acolo unde s-au înregistrat până acum 221 de cazuri de Covid-19 şi cinci decese, Banca Naţională a Poloniei a anunţat că reduce dobânda de referinţă de la 1,5% la 1%. Măsura va fi acompaniată de o serie de paşi prin care se încearcă combaterea impactului coronavirusului asupra sectorului bancar, inclusiv majorarea dobânzii pe care băncile o primesc pe rezervele obligatorii şi introducerea primei operaţiuni repo pentru bănci din ultimii 10 ani. La fel, Guvernul polonez plănuieşte şi un stimul fiscal ca răspuns la epidemie.
Portugalia oferă angajaților afectați 2/3 din salariu, pentru a reduce povara antreprenorilor, și alocă 200 de milioane de euro pentru credite
La rândul său, Guvernul Portugaliei anunță o serie de măsuri pentru sprijinirea companiilor afectate de epidemia de coronavirus. Mai exact, s-a pregătit o lege specială pentru suspendarea temporară a contractelor de muncă pentru firmele, care au înregistrat scăderi cu 40% ale vânzărilor în ultimele trei luni în comparație cu anul trecut, din cauza epidemiei de COVID-19, conform presei portugheze, citate de forbes.ro. De asemenea, s-a luat decizia ca angajații afectați să primească 2/3 din salariu, adică cel mult 1.905 euro, dintre care 70% sunt plătiți de stat, iar restul de angajatori. În același timp, Guvernul de la Lisabona deschide o linie de credit guvernamentală de 200 de milioane de euro pentru firmele a căror cifră de afaceri a scăzut cu peste 20% comparativ aceeași perioadă din anul trecut. Alte măsuri anunțate se referă la amânarea plății unor taxe și decontarea de către stat a sumelor plătite de către firme la evenimente care s-au anulat din cauza epidemiei.
Marea Britanie anunță un pachet fiscal în valoare de 330 miliarde de lire sterline
În Marea Britanie, ministrul Finanțelor, Rishi Sunak, a anunțat un pachet fiscal incluzând garanții de stat în valoare de 330 miliarde de lire sterline, alături de alte 20 de miliarde de lire sterline destinate sprijinirii companiilor afectate de catastrofa economică cauzată de răspândirea rapidă a coronavirusului, scrie hotnews.ro.
Cancelarul britanic a declarat că pachetul de salvare a economiei include suspendarea pe un an de la plata ratelor la creditele acordate companiilor, precum și subvenții guvernamentale de până la 25.000 de lire sterline pentru comercianți și pub-uri. El a mai anunțat că băncile au convenit să ofere clienților cu credite ipotecare suspendarea plății ratelor cu până la trei luni.
Domnul Sunak a mai spus că miniștrii Guvernului discută acum despre un potențial pachet de sprijin pentru companiile aeriene și aeroporturi, măsurile urmând să fie anunțate în următoarele zile.
În cadrul unei conferințe de presă alături de premierul Boris Johnson, Sunak a spus că guvernele nu s-au confruntat niciodată cu o provocare economică atât de severă pe timp de pace.
România a relaxat obligațiunile fiscale ale antreprenorilor
În cazul țării vecine, România, Guvernul a extins perioada pentru plata impozitelor la stat.
„Vom da un puternic semnal angajaţilor şi economiei. Guvernul va interveni pentru menţinerea locurilor de muncă şi continuarea activităţii în cât mai multe sectoare economice. Pe lângă deciziile pe care le vom lua vom continua să luăm măsuri asupra cărora ne vom consulta cu reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor”, a subliniat Ludovic Orban, citat de mediafax.ro. La fel, Guvernul asigură sprijinirea plăţii şomajului tehnic de către companii pentru angajaţii care îşi vor suspenda temporar activitatea. În același timp, ministerul Finanţelor de la București a anunțat că prorogă primul termen de platã a impozitului pe clãdiri, a impozitului pe teren, respectiv a impozitului pe mijloacele de transport, aferente acestui an, de la 31 martie 2020 la 30 iunie 2020.
Totodată, Guvernul a decis că să numai emită somații asupra disponibilităților bănesti și a veniturilor și să nu mai fie realzate sechestre asupra bunurilor. Excepție fac sumele provenite din hotărârile judecătorești pronunțate în materie penală. Reprezentanții ANAF au suspendat acțiunile de control fiscal cu excepția verificărilor ce pot fi efectuate de la distanță sau a cazurilor de evaziune fiscală, unde sunt indicii în acest sens. La fel, s-a amânat termenul de depunere a declarațiilor fiscale de la 25 martie 2020, până la data de 25 aprilie 2020. Mai mult, Orban a anunțat că ar urma să pregătească un program de sprijin financiar pentru agenții economici, scrie digi24.
"Vom iniția negocieri cu Comisia Europeană, cu instituțiile financiare internaționale și cu entitățile bancare locale pentru a pregăti programe de sprijin pentru companiile din România”, a declarat premierul României.
Măsurile luate de Guvernul R. Moldova pentru susținerea agenților economici
Precizăm că ieri a fost instituită stare de urgență în R. Moldova. Aproape toate companiile din țară au anunțat că în perioada epidemiei cu coronavirus vor activa în regim online, de la distanță, ori își sistează activitatea pe o perioadă nedeterminată. Astfel, mai mulți antreprenori din mai multe domenii, precum horeca sau industria ușoară, au solicitat autorităților un pachet de măsuri pentru ai sprijini în această perioadă, întrucât încasările s-au redus semnificativ, cu 60% sau mai mult. Iar în rezultat, ar putea fi blocat procesul de salarizare, care ar putea fi urmat de reducerea angajaților. Printre măsurile solicitate se numără crearea un fond de subvenționare a agenților economici pe timp de criză, amânarea taxelor fiscale, suport pentru salarizare și acordarea unor credite preferențiale.
Astfel, până în acest moment, Guvernul Chicu a anunțat că a discutat cu băncile comerciale pentru amânarea creditelor și că urmează să vină cu niște măsuri fiscale pentru antreprenori. Însă, nu a fost anunțată alocarea unui buget pentru susținerea agenților economici afectați de epidemie, de exemplu așa cum au făcut alte țări din Europa.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.