Potrivit OMS, nu există dovadă că corpurile ar fi o sursă de transmisiune a bolii. „Majoritatea agenților patogeni nu rămân suficient de mult în/pe corpul uman după deces. Există câteva excepții de risc, cum ar fi în cazul holerei sau a variațiilor de febre hemoragice virale (din categoria cărora face parte Ebola)”, se arată într-un articol India Today, care face trimitere la OMS.
De menționat că COVID-19 se transmite, în special, pe cale aeriană. Astfel, este foarte improbabil ca persoanele care intră în contact cu cadavrul să contacteze virusul.
National Funeral Directors Association din SUA (NFDA) a dedicat un articol angajațiilor din serviciile funerare în care subliniază că o persoană care a decedat de COVID-19 poate fi atât îngropată, cât și incinerată.
Problema cu care se confruntă acum Italia este incapacitatea de a-și înmormânta sau incinera morții. Potrivit unui articol de New York Times, în Italia acum sunt interzise ceremoniile regilioase și înmormântările, asta în condițiile în care doar de COVID-19 au murit 2.500 de oameni, fără a lua în considerare celelalte decese.
Amintim că pe 18 martie R. Moldova a înregistrat primul deces provocat de noul coronavirus. Este vorba de pacienta în vârstă de 61 ani care a fost internată la Spitalul Clinic Republican și în ultimele zile conectată la respirație artificală. Victima avea și alte probleme de sănătate - hipertensiune de gradul doi, diabet zaharat de gradul doi.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.