„Sectorul economic va fi afectat. Am avut o întâlnire cu reprezentanții businessului. Am propus mai multe soluții pe care o să le implementăm. Vom reeșalona plata impozitului pe venitul persoanelor juridice de pe trimestrul I, vom deplasa unele termene de raportare, vom institui moratoriu la controale desfășurate de instituțiile statului. Am discutat deja cu băncile comerciale de a reeșalona creditele ipotecare și de alt gen. Statul vine cu suport pentru a face față acestei provocări, care ne va costa pe toți. Dar toți suntem conștienți că trebuie să ieșim din această problemă vii și sănătoși, cu un stat stabil, cu un sistem bugetar fiscal stabil, necompromis, care nu va necesita majorări de impozite sau alte măsuri care aduc pe un termen restrâns majorări la buget”, a declarat Ion Chicu.
Premierul a spus că Guvernul adoptă măsuri care, pe de o parte, să asigure nivelul maxim de securitate al cetățenilor, și, pe de altă parte, să nu paralizeze totalmente activitatea economică.
„Noi nu o să ajungem la colaps financiar. Rezervele valutare ale RM sunt suficiente pentru a acoperi orice necesitate de finanțare, inclusiv a importului. Lichiditățile în băncile comerciale sunt ca niciodată la un nivel înalt. Sistemul financiar al țării poate finanța necesitățile economiei. Acum avem aceste posibilități, încasările la buget continue să ne bucure. Bineînțeles că peste o perioadă impactul sistării economice din ultima săptămână va fi prezent, dar ținem sub control această situație. Suntem în situația când resursele financiare ale statului, în primul rând mă refer la rezervele BNM, ne permit o perioadă sigură de jumătate de an sau de 7-8 luni, când poți efectua măsuri de redresare a situației, care nu pun la îndoială capacitatea de plată a statului”, a explicat premierul.
Întrebat dacă se prevăd restanțe la plata salariilor bugetarilor sau a pensiilor, prim-ministrul a declarat: „Depunem toate eforturile să nu ajungem într-o asemenea situație. Sunt sigur că nu vom ajunge, dar trebuie să fac o paranteză. Dacă cineva mă întreba cu două săptămâni în urmă că toată Uniunea Europeană va fi blocată, că țările membre UE vor bloca hotarele, avea să zic că e un scenariu apocaliptic. Virusul respectiv este un pericol real. E imposibil de spus cum va evolua”.
Până în prezent, în Republica Moldova au fost înregistrate 36 de cazuri de coronavirus. O persoană a fost tratată și externată, iar o femeie a murit după patru zile de la internarea în spital.
Amintim că deputații au votat instituirea stării de urgență în stat, pe o perioadă de 60 de zile, de la 17 martie până pe 15 mai. Aceasta ar putea fi redusă în cazul în care vor exista premise.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.