O deficiență legală ar împiedica agenții economici să primească certificate de forță majoră. Ce însemană ele și cine le eliberează

O deficiență legală ar împiedica agenții economici să primească certificate de forță majoră. Ce însemană ele și cine le eliberează

Starea de urgență în stat a însemnat, pentru mulți agenți economici, sistarea activității pentru o perioadă îndelungată. Din cauza pandemiei, unii agenți economici nu vor mai putea achita chiria sau onora alte obligațiuni contractuale,atenționează vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari. Deputatul spune că în cazul unui proces de judecată, întreprinderea ar putea primi câștig de cauză doar dacă prezintă un certificat de forță majoră, eliberat de Camera de Comerț și Industrie (CCI). Însă, spune Slusari, din cauza unei deficiențe legale, CCI nu poate elibera, momentan, aceste certificate.

„Am fost sesizat de Camera de Comerț și Industrie că instituția nu poate elibera certificatele de forța majoră. După modificările în Codul civil, care au întrat în vigoare la 1 martie 2019, conceptul de forța majoră a fost înlocuit cu formula „impediment care justifică neexecutarea obligației”. Totodată, legea cu privire la Camera de Comerț și Industrie nu a fost modificată. Despre acest lucru Guvernul nu odată a fost informat de către CCI”, spune Slusari.

Deputatul a comentat, într-o precizare pentru AGORA, că acest lucru i se pare „ridicol”.

„În situația unor cataclisme naturale sau de genul celor pe care le avem acum, agenți economici, care nu pot exercita contractele, trebuie să meargă la CCI după certificate pentru confirmarea acestui lucru. Fără ele judecățile, în caz de litigiu, nu recunosc circumstanțele forța majoră. Dar CCI momentan nu poate elibera astfel de certificate. Totuși, situația de urgență presupune survenirea circumstanțelor de forța majoră și acum multe întreprinderi speră să obțină asemenea certificate. Dar din cauza neajustării legislației, CCI le va refuza cererea”, susține Slusari.

Deputatul PPDA a cerut Guvernului să intervină pentru ajustarea legislației.

Amintim că antreprenorii din R. Moldova vor beneficia de un pachet de măsuri în perioada stării de urgență, pentru a preveni un colaps economic, în urma efectelor produse de epidemia cu coronavirus. Proiectul în acest scop ar urma să fie votat în câteva zile de Guvern, potrivit Ministerului Finanțelor.

Ce prevede acesta, în detalii, puteți citi aici.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.