Avocatul Vitalie Zama, care apară jurnaliștii în instanțele de judecată, susține că fiecare caz privind un eventual fals informațional ar trebui să fie „examinat individual pentru a nu îngrădi nejustificat libertatea de exprimare și pentru a nu permite abuzuri”. „Nu cred că se impune răspundere penală în niciun caz. Bun, apare un fake-news. Ar trebui răspundere penală în acest caz? Cu închisoare? Poate sancțiuni pecuniare, dar nicidecum răspundere penală”, a subliniat Vitalie Zama.
În opinia avocatului Vadim Vieru de la Asociația Promo-LEX, statul este obligat să identifice și să pedepsească subiecții care răspândesc știri false, dar cu condiția ca aceste cazuri să fie calificate atent. Și asta pentru a nu admite abuzuri „sub perdeaua pedepsirii persoanelor care răspândesc știri false și, de fapt, să limiteze libertatea de exprimare a presei care critică acțiunile Guvernului în situații de criză, acțiunile președintelui sau ale Comisiei pentru situații excepționale, odată ce aceasta reprezintă o poziție critică a unui jurnalist sau a unui portal de știri”.
Juristul adaugă că toate acțiunile statului, întreprinse în raport cu mass-media, ar trebui să treacă un test – „dacă măsurile de limitare sunt proporționale, legale și necesare într-un stat de drept”.
„De exemplu, o instituție media publică o știre despre faptul că sunt puține teste pentru COVID-19 și informații de la surse exacte nu sunt. Aveți presupuneri că sunt puține teste și publicați această informație, iar subiecții care vor fi responsabili pentru lupta cu asemenea fapte o să considere că ați publicat o știre falsă pe motiv că nu s-a făcut referire la surse oficiale. Dacă se trece asta prin test, de principiu, pedepsirea instituției media o să fie disproporționată și ilegală, din considerentul că problema cu privire la numărul mic de teste este abordată de mai mulți subiecți publici. Într-adevăr, Comisia nu vrea să comunice câte teste are în realitate, deci este o problemă de interes public și importantă în contextul crizei. Chiar dacă nu se face referire la sursă, asta nu poate fi calificat ca știre falsă”, a explicat Vieru.
Amintim că președintele Igor Dodon a spus că autoritățile pregătesc o inițiativă legislativă, astfel încât presa care răspândește știri false sau noutăți care provoacă panica să fie trasă la răspundere penală.
Menționăm că, pe timpul stării de urgență, regim care a fost instituit deja în Republica Moldova, autoritățile pot „introduce reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații”.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.