Studiu: Cum percep moldovenii pandemia cu coronovirus și riscul de a se infecta

Studiu: Cum percep moldovenii pandemia cu coronovirus și riscul de a se infecta

Aproape toți cetățenii R. Moldova cunosc despre existența cazurilor de infectare cu coronavirus,  însă doar 67% din ei au întreprins măsuri de profilaxie în cadrul familiei. Din acest număr, 81% din moldoveni locuiesc în orașe, 57% în sate. Cel puțin asta arată datele unui studiu realizat de IDATA. 

La fel, potrivit datelor, peste 20% din cetățeni și 52% din experții, care au participat în calitate de respondenți, consideră că R. Moldova nu este pregătită pentru pandemia de coronavirus. Totodată, în studiu se menționează că aproape 71 la sută din moldoveni au rude peste hotarele țării, dintre care 28% în Italia, 22% în Rusia și 17,6% în Germania.

Din numărul total de respondenți doar 17,7% au conștientizat că noul coronavirus este deosebit de periculos pentru sănătate, peste 40% că e periculos, iar 9,4% că e inofensiv.

În ceea ce privește calea de transmitere a virusului, cei mai mulți moldoveni, adică aproximativ 33%, consideră că acesta se transmite prin atingere, aproape 28% prin salivă și în aer.

La fel, peste 38 la sută din respondenți consideră că au toate șansele de a se molipsi de coronavirus, iar peste 32% spun că nu există nicio șansă în acest sens.

Aproape 58% sunt de acord să se izoleze în case. Din acest număr, peste 57% fac parte din mediul rural, iar 61% din mediul urban.

Respondenții care au participat la acest studiu fac parte din 134 de localități, cele mai multe din mediul rural. La fel, în calitate de respondenți au participat 17 experți din șapte fracțiuni politice. Acesta a fost realizat în perioada 13-15 martie pe un eșantion de +-5,4%.

Precizăm că până în acest moment au fost confirmate 29 de cazuri de coronavirus pe teritoriul R. Moldova, dintre care o persoană a fost vindecată.

1 – 7 martie – O femeie de 48 de ani, care venea acasă din Italia, a fost luată în stare gravă de la Aeroportul Internațional Chișinău.

2 – 10 martie – Un bărbat din sudul țării, în vârstă de 60 de ani, după o vizită de trei săptămâni în Italia, a ajuns pe mâna medicilor în stare de gravitate medie.

3 – 10 martie – O femeie de 60 de ani, revenită din Italia, a ajuns în stare de gravitate medie la spital, după ce a ignorat primele sfaturi ale medicilor și s-a autotratat acasă.

4 – 11 martie – Cel de-al patrulea caz a fost înregistrat la o tânără. Și aceasta a venit în țară din Italia, cu un autocar, fiind preluată de medici direct de la punctul de trecere a frontierei.

5, 6 – 12 martie – Au fost confirmate alte două cazuri. Ministerul Sănătății a refuzat să ofere informații despre sexul, vârsta persoanei sau regiunea de trai. Singurele precizări au fost că starea de sănătate a persoanelor este de gravitate medie și că ambele au venit din Italia.

7,8 – 13 martie – Încă două persoane adulte au fost testate pozitiv. În ambele cazuri e vorba de importul infecției. „Nu avem răspândire locală”, au dat asigurări autoritățile.

9-12 - 14 martie - Încă patru cazuri confirmate de coronavirus. În premieră, sunt înregistrate primele două cazuri de transmitere locală a infecției de coronavirus.

12-23 - 15 martie - Au fost confirmate 11 cazuri noi de COVID-19. Printre persoanele infectate se numără un copil.

* 16 martie - Autoritățile au anunțat că o persoană a fost tratată de coronavirus.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.