„Dacă Guvernul ar fi venit cu un proiect concret, unde foarte clar ar fi fost expuse toate măsurile de urgență care urmează a fi aplicate, așa cum s-a făcut în România, unde s-a propus măsuri pentru susținerea agenților economici, cetățenilor, menținerea ordinii publice, 65 de măsuri. România e afectată mai mult decât Moldova. Ei au abordat problema profesionist. Noi am avut suspiciuni mai mult decât rezonabile. Se dorește mandatul președintelui și noi am sesizat acest lucru. Rămânem solidari cu medicii și cetățenii. Nu prea există stări de influență în cazul stării de urgență și facem apel către partenerii externi să fie atenți.
Suntem gata cu căldările de apă să stingem focul. Dar vrem să fim convinși că pompierii acționează cu conștiință, că știu ce fac și că nu urmăresc scopul ca pompierul principal să devină președinte a doua oară. Planul măsurile de urgență au lipsit cu desăvârșire”, a declarat deputatul PPDA, vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari.
Mia mulți deputați din alte fracțiuni s-au revoltat și au întrebat de ce termenul perioadei stării de urgență s-a majorat de la 30 la 60 de zile.
Deputatul P. Șor, Denis Ulanov, l-a întrebat pe Chicu de ce s-a extins termenul. „Nu înțelegem, peste noapte apare termenul de 60 de zile. În baza a ce s-a făcut acest lucru? Cum s-au transformat 30 de zile în 60 și cine a propus asta?”, a întrebat Ulanov.
„Sper să nu fie 60 de zile. Noi am discutat cu membrii Guvernului aseară, am estimat riscurile și am convenit să solicităm 60 de zile. Situația poate evolua foarte rapid. Nu aș vrea să ajungem în situația când Guvernul nu are la cine se adresa pentru extinderea termenului. Dacă pericolul dispare, sunt primul în parlament ca să ridic starea de urgență”, a explicat Chicu.
„Nu era nici un motiv pentru extinderea termenului. Vi s-au prezentat alte informații? Ședința s-a transmis online”, a punctat Ulanov. „Am răspuns deja la întrebarea dvs”, a răspuns Chicu.
Amintim că deși ieri în ședința de Guvern, ministrul Justiției Fadei Nagacevschi declara că perioada care se propune Parlamentului pentru a fi declarată stare de urgență va fi de 30 de zile, astăzi am aflat că în document e menționat că țara noastră ar urma să se afle în stare de urgență timp de 60 de zile.
Precizăm că luni după-amiază, președintele Igor Dodon a cerut Guvernului să solicite instituirea stării de urgență. La ora 18:00, Guvernul s-a conformat solicitării lui Dodon și, deja în componență nouă, a cerut Parlamentului să voteze pentru instituirea stării de urgență.
Înainte de asta, Guvernul Chicu a făcut o serie de modificări în legea cu privire la starea de urgență, asediu și război. Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a propus ca în timpul stării de urgență să fie posibilă adoptarea, modificarea sau abrogarea legilor organice și a legislației electorale. Mai mult de cât atât, Nagacevschi a propus ca în timpul stării de urgență să poată fi organizate alegeri pentru autoritățile centrale și locale, dar și referendumuri.
Citiți aici, detaliat, ce înseamnă starea de urgență, când se decretează și ce măsuri se iau.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.