„Pandemia va influența într-o măsură enormă situația economică din țară și din lume. Este primul efect al globalizării, în care noi suntem interconectați în ciuda frontierelor. Dacă acest fenomen va dura, în mediu, 2-3 luni până se va atinge apogeul, oricum recesiunea la nivel global este iminentă. Avem prăbușirea totală a burselor de valori, avem prăbușirea cotațiilor bursiere și a altor instrumente de refugiu pentru investitori. Asta înseamnă o recesiune globală severă”, spune expertul economic.
Roman Chirca a precizat că problema se dublează nu numai din cauza efectului direct al coronavirusului, ci și din cauza faptului că virusul a scos la iveală mai multe probleme cronice care existau în economia globală, iar recesiunea era așteptată încă de prin anii 2016:
„Așa este construită economia globală – odată în 8-10 ani intră în recesiune. Prin astfel de situații se sistează investițiile în zonele emergente, inclusiv precum este Republica Moldova”.
Acum rolul guvernului este de 100 de ori mai important decât în mod normal
Autor:
„Dacă în mod normal ei sunt niște coordonatori a fondurilor publice, trebuie să îndreptățească anumite așteptări cu privire la creșterile economice, în funcție de talentele lor avem succese sau insuccese, acum de modul în care vor acționa cei care ne conduc va depinde adâncirea crizei. Există scenarii extrem de pesimiste potrivit cărora în urma unei gestiuni defectuoase se pot produce colapsuri regionale nu numai pentru o țară, ci pentru un șir de țări”, explică Chirca.
Chiar dacă suntem în carantină, așteptăm ca alte persoane să ne ofere anumite servicii
Autor:
„Unica soluție eficientă de combatere a coronavirusului este reducerea interacțiunii dintre persoane. Asta lovește imediat în schimbul de produse, în schimburile de transport, în orice formă de interacțiune. Toată economia noastră este construită e interacțiune. Chiar dacă suntem în carantină, așteptăm ca alte persoane să ne ofere anumite servicii. Oricum interacțiunea se produce, iar întrebarea este: cine are grijă de cei care ne prestează servicii? Așa apare situația de colaps în societate, când nu se mai produc aceste schimburi”, spune expertul.
Ce trebuie să facă Guvernul?
„Este arhi-important ca autoritățile să asigure cu lichidități economia. Pentru asta există anumite resurse interne, împrumuturi interne, bunuri, titluri, împrumuturi de la băncii, obținerea anumitor mijloace externe. Ei trebuie să asigure cu lichidități toți actorii din economia națională pentru a putea menține schimburile”, a declarat Roman Chircă.
Expertul economic precizează că în calitate de coordonator al situației de criză, Guvernul trebuie să asigure noi protocoale, noi modele de interacțiuni ale cetățenilor: livrări la domiciliu, asigurarea plăților prin servicii digitalizate:
„Nici într-un caz nu trebuie să fie admis colapsul sistemului de plăți, al sistemului de achiziții și la maxim posibil trebuie să fie stimulată, fără interacțiune fizică, continuitatea schimburilor economice”.
Firmele ar putea fi nevoite să renunțe la unii angajați?
„În momentul în care angajatorii nu mai au încasări din vânzări – nu pot să-și acopere costurile operaționale, respectiv nu au cum să plătească salarii și sunt nevoiți să recurgă la disponibilizări. În situațiile de criză e important să fie asigurați cu lichidități bugetarii, pensionarii, întreprinderile și asigurarea la maxim convertirea modalităților vechi de a efectuare a schimburilor cu modalități noi, mai sigure”, spune specialistul.
Extinderea temenului de achitare a creditelor bancare, o soluție eficientă?
„Nu este o soluție sustenabilă și nici de lungă durată. Este nevoie de o abordare mult mai rațională. Obiectivul principal trebuie să fie asigurarea la maxim a menținerii schimburilor în societate. Dacă vor avea loc vânzări în societate, vor fi alimentați cu mijloace financiare toți actorii din societate”, concluzionează Roman Chirca.
Deși șocul economic este destul de serios, există state care abordează lucrurile dintr-o altă perspectivă. Germania, de exemplu, a acordat susținere financiară nelimitată firmelor.
De asemenea, Danemarca se oferă să suporte 75 la sută din salariile angajaților de la firmele private, pentru a evita concedierea acestora.
Menționăm că, până în prezent, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 30 de cazuri de coronavirus:
1 – 7 martie – O femeie de 48 de ani, care venea acasă din Italia, a fost luată în stare gravă de la Aeroportul Internațional Chișinău.
2 – 10 martie – Un bărbat din sudul țării, în vârstă de 60 de ani, după o vizită de trei săptămâni în Italia, a ajuns pe mâna medicilor în stare de gravitate medie.
3 – 10 martie – O femeie de 60 de ani, revenită din Italia, a ajuns în stare de gravitate medie la spital, după ce a ignorat primele sfaturi ale medicilor și s-a autotratat acasă.
4 – 11 martie – Cel de-al patrulea caz a fost înregistrat la o tânără. Și aceasta a venit în țară din Italia, cu un autocar, fiind preluată de medici direct de la punctul de trecere a frontierei.
5, 6 – 12 martie – Au fost confirmate alte două cazuri. Ministerul Sănătății a refuzat să ofere informații despre sexul, vârsta persoanei sau regiunea de trai. Singurele precizări au fost că starea de sănătate a persoanelor este de gravitate medie și că ambele au venit din Italia.
7,8 – 13 martie – Încă două persoane adulte au fost testate pozitiv. În ambele cazuri e vorba de importul infecției. „Nu avem răspândire locală”, au dat asigurări autoritățile.
9-12 - 14 martie - Încă patru cazuri confirmate de coronavirus. În premieră, sunt înregistrate primele două cazuri de transmitere locală a infecției de coronavirus.
12-23 - 15 martie - Au fost confirmate 11 cazuri noi de COVID-19. Printre persoanele infectate se numără un copil.
* 16 martie - Autoritățile au anunțat că o persoană a fost tratată de coronavirus.
24-29 - 16 martie - Au fost anunțate șase cazuri noi confirmate de laborator: două de import, fiind vorba de persoane revenite din Marea Britanie, iar patru - de transmitere locală. Totodată s-a menționat că s-a agravat starea primei persoane infectate cu Covid-19, de la Spitalul Republican.
30 - 17 martie- A fost confirmat un caz de Covid-19, la un pacient revenit din Italia.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.