Sursa imaginii: deschide.md
Postat de: trm.md
Ştiri / Economic
18 Feb. 2020 / 18:33
EXPERT-Grup: Amenzile şi controalele fiscale nu au impact esenţial asupra combaterii evaziunii fiscale
Amenzile şi controalele fiscale nu au impact esenţial asupra combaterii evaziunii fiscale. Statul ar trebui să se concentreze pe promovarea conformării voluntare, prin diseminarea informaţiei pozitive privind conformarea fiscală. Sunt câteva dintre concluziile la care au ajuns economiştii de la Expert-Grup, în baza unor experimente realizate în parteneriat cu Academia de Studii Economice şi laboratorul de economie experimentală din Montpellierm, Franţa. Pentru diminuarea evaziunii fiscale în tara noastră, experţii au venit si cu o serie de recomandări de politici, relatează Moldova 1.
„Trebuie sa fie implementate mecanisme care sa informeze cetăţenii despre conformarea fiscală a membrilor din comunitate. Anume aceasta informaţie pozitivă este eficientă. În Franţa denunţările tind să crească, iar în Moldova - sunt în scădere. Statul ar trebui să încurajeze cetăţenii să raporteze”, a declarat directorul executiv al „EXPERT-Grup”, Adrian Lupuşor.
Comparativ cu francezii, experimentele arată că moldovenii sunt dispuşi să respecte legislaţia fiscală, singura condiţie fiind ca instituţiile să fie funcţionale şi legitime.
„Nici creşterea numărului de controale şi nici creşterea amenzilor fiscale nu s-au dovedit a fi eficiente în combaterea evaziunii fiscale. În tratamentele unde am majorat şi numărul de controale, şi mărimea amenzilor, nivelul venitului declarat este mai mic comparativ cu tratamentul de control”, a adăugat Lupuşor.
Moldovenii au păreri împărţite legate de plata impozitelor.
„Consider că în orice stat trebuie respectate legile. Sp plătim impozitele numai ca statul să aibă grijă să le facă corect aceste impozite”, „Sunt de acord cu denunţarea acestor persoane din simplu motiv că cineva să lucreze, să facă un efort şi să le achite, iar cineva nu”, au precizat oamenii.
Studiul a fost elaborat în parteneriat cu ASEM şi laboratorul de economie experimentală din Franţa.
„Accentul se pune pe mecanismele de conformare fiscala forţata prin controale, amenzi şi sanctiuni. Poate accentul sa fie pus pe mai multa flexibilitate, pe factori de ordin: moralitate, etică. Probabil ar genera efecte mai pozitive în acumulările fiscale”, a declarat rectorul ASEM, Grigore Belostecinic.
La sesiunile experimentale care au avut loc în Franţa şi în Republica Moldova, în perioada aprilie-septembrie 2019, au participat peste 500 de persoane. Studiul a fost realizat cu sprijinul financiar al Fundaţiei internaţionale „Pentru o societate deschisă”.
Comentarii