Ştiri

Sursa imaginii: gov.md

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

03 Feb. 2020 / 14:25

Ministerul Finanţelor a prezentat Raportul de activitate pentru anul 2019

Raportul de activitate pentru anul 2019 şi Planul de acţiuni al Ministerului Finanţelor pentru anul 2020 au fost prezentate astăzi într-o şedinţa lărgită a Colegiului Ministerului Finanţelor. Ministrul Finanţelor, Serghei Puşcuţa, a declarat că, pe parcursul perioadei de raportare, Ministerul Finanţelor în comun cu autorităţile şi instituţiile din subordine au lucrat împreună pentru atingerea tuturor obiectivelor naţionale şi angajamentelor internaţionale, relatează Radio Moldova Actualităţi.

„În anul 2019 politica bugetar-fiscală a fost orientată spre crearea unui cadru eficient de acumulare a veniturilor şi alocarea resurselor necesare pentru programe naţionale şi cheltuieli în domeniile sănătate, educaţie şi social, precum şi investiţiile publice menite să stimuleze creşterea economică. Ca urmare a eforturilor depuse, rezultatele preliminare ale exerciţiului bugetar pe anul 2019 arată că veniturile totale ale bugetului public naţional au constituit 62,9 miliarde lei, fiind în creştere faţă de anul 2018 cu 8,5% (4,9 miliarde lei)”, a declarat Serghei Puşcuţa, potrivit unui comunicat emis de Guvern.

La rândul său, directorul Serviciului Vamal, Sergiu Burduja, a menţionat că Serviciul Vamal a contribuit la bugetul de stat cu 22,8 miliarde de lei în 2019.

Secretarul general al Ministerului Finanţelor, Iuri Paşinschi, a spus că, pentru noul an, Ministerul Finanţelor urmăreşte, în total, 21 obiective pentru fiecare, dintre care se prevăd măsuri speciale.

După audierea rapoartelor, Ion Chicu a declarat: „Anul 2019 a arătat că economia naţională are potenţial bun să genereze resurse pentru finanţarea necesităţilor ţării şi oamenilor”.

Premierul a mulţumit echipei MF pentru munca dedicată şi a solicitat viceprim-ministrului Puşcuţa să prezinte informaţia actuală despre încasările în Ianuarie 2020. Dl. Puşcuţa a informat că in Ianuarie 2020 au fost colectate cu 565 milioane lei (15%) mai mult decât în Ianuarie 2019 şi în conturile tuturor instituţiilor publice pe data de 30 Ianuarie 2020 erau 4.622 milioane lei disponibile.

La şedinţa lărgită a Colegiilor Ministeriale a fost invitată şi fosta ministră a Finanţelor din Guvernul Sandu, Natalia Gavriliţa. Următoarea şedinţă lărgită va avea loc la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, pe 11 februarie.

Comentarii