Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: admin

Ştiri / Economic

30 Noi. 2019 / 09:01

Mai mult suport pentru antreprenorii şi agricutorii din localităţi

Pentru dezvoltarea mediului rural şi creşterea economică a fost legalizată o reţea naţională, ce va fi o punte de legătură între autorităţile publice şi grupurile de acţiune locală. Reţeaua cuprinde 10 platforme regionale din ţară, relatează Mesager.

Grupul naţional al fermierilor îşi doreşte să utilizeze apele subterane pentru irigare.

„Se cuvine ca să se facă nişte amendamente la legilaţia în vigoare că este permisă utilizarea apelor subterane în scopuri de irigaţie, dar cu anumite reglementări din punct de vedere a salinităţii Chiar dacă apa puţin este compatibilă pentru a fi folosită, aceasta poate fi prelucrată”, spune directorul Federaţiei fermierilor, Vasile Mârzenco.

Reprezentanţii Grupurilor de acţiune locală vor mai mult suport în promovarea turismului.

„Problema este de simplificat funcţionarea acestor case rurale, pentru că este vorba despre afaceri mici, trebuie cumva de susţinut din partea statului. Grupa de acţiuni locală are bugetul său aparte, ei planifică să suţină ca prioritate dezvoltarea turismului”, spune Ana Cerneva, directoare Asociaţia Naţională „Leader”.

Reţeaua va contribui şi la promovarea informaţiilor utile, ideilor şi bunelor practici între cei implicaţi.

„Este necesar de a se crea un mediu, un cadru favorabil legislativ pentru aceste entităţi, ce sunt într-adevăr deja afirmate prin contribuţia lor importantă în dezvoltare locală prin acele strategii care le elaborează la nivel de comunităţi, implicarea tuturor actorilor la nivel de primării, sectorul privat”, susţine Aurelia Bondari, preşedintă, reţeaua naţională.

„Implicarea activă şi devotamentul, dedicaţia reală a părţilor implicate, a membrilor reţelei naţionale de dezvoltare rurală este un punct cheie pentru implementarea activităţilor”, spune Gintautas Baranauskas, reprezentantul Delegaţiei UE în Republica Moldova.

Anual din fondul de subvenţionare în agricultură vor fi alocate 5% pentru măsurile de dezvoltare locală.

„Avem trei măsuri de dezvoltare rurală ce deja au fost aprobate, două dintre care sunt eligibilitatea autorităţilor publice locale şi a treia dedicată sectorului privat. Dacă să luăm bugetul ce urmează să fie aprobat pentru 2020, atunci vor fi 50 de milioane de lei pentru fiecare măsură. Absolut toate politicile care le vom elabora în cadrul ministerului vor fi discutate pe această platformă, abordate, încât să fie îmbunătăţite şi agreate”, a menţionat Dorin Andros, secretar de stat, Ministerul Agriculturii.

Reţeaua numără aproximativ zece platforme regionale din toată ţara.

Comentarii