Ştiri

Sursa imaginii: rnews.ro

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

28 Noi. 2019 / 14:53

IMM-urile vor fi susţinute de stat pentru activităţi de ecologizare

Întreprinderile mici şi mijlocii din Moldova vor fi susţinute de către stat pentru a implementa practici prietenoase mediului ambiant. Iniţiativa a fost făcută publică, astăzi, 28 noiembrie, în cadrul Conferinţei Internaţionale a IMM-urilor „Moldova Verde” prin lansarea oficială a Programului de Ecologizare a IMM-urilor.

Ministrul Economiei şi Infrastructurii, Anatol Usatîi a declarat că Programul „Ecologizarea IMM-lor” este orientat către realizarea priorităţilor stabilite de politicile naţionale în domeniul economiei verzi, consolidarea infrastructurii de suport în afaceri pentru IMM-uri prin extinderea serviciilor de ecologizare.

„Prin acest program, Guvernul Republicii Moldova îşi propune să susţină cât mai multe afaceri în procesul de implementare a acţiunilor de ecologizare, adoptarea standardelor, utilizarea tehnologiilor şi a inovaţiilor ecologice”, a subliniat ministrul Economiei şi Infrastructurii.

Iulia Costin, directoare la ODIMM, a evidenţiat faptul că programul va oferi o abordare integrată de susţinere a companiilor privind introducerea practicilor de ecologizare.

„Suportul este destinat IMM-urilor din sectoarele cu impact semnificativ asupra mediului înconjurător sau care utilizează performanţele de mediu ca factor de competitivitate în intrarea pe pieţele internaţionale. Prioritate se va acorda IMM-urilor care introduc eco-inovaţii, produse şi servicii ecologice pe piaţă.”, a declarat Iulia Costin.

Igor Golban şi-a început afacerea acum mai bine de zece ani în satul de baştină Carahasani, Ştefan Vodă. El a plantat o livadă de nuci, migdale şi cătină albă, iar acum patru ani a deschis şi o linie de producţie modernă a uleiurilor stoarse la rece, după ce a obţinut câteva credite nerambursabile, inclusiv de la ODIMM. Acum antreprenorul produce 28 de tipuri de uleiuri ecologice şi spune că producţia o comercializează cu brio pe piaţa internă, dar are şi vânzări în România, Polonia şi vrea în continuare să îşi extindă afacerea şi să cucerească noi pieţe, relatează Mesager.

În acelaşi timp, tânărul antreprenor Andrei Bîtca spune că a venit la forumul de la Chişinău pentru a afla mai multe despre oportunităţile pe care le oferă ODIMM în dezvoltarea afacerilor. 

Programul „Ecologizarea IMM-urilor” include trei componente: dezvoltarea instrumentarului informaţional şi a infrastructurii de implementare, acordarea suportului financiar în domeniul ecologizării IMM-urilor şi monitorizare şi suport post-finanţare. Prin intermediul acestui Program, cel puţin 150 de companii vor fi selectate pentru finanţare în procesul de implementare a acţiunilor de ecologizare, adoptarea standardelor, utilizarea tehnologiilor şi a inovaţiilor ecologice. Totodată, se preconizează, ca circa 3000 de persoane să beneficieze de suport informaţional, iar cel puţin 400 de întreprinderi să fie instruite/formate pentru a putea implementa principiile economiei verzi.

Programul va fi implementat de Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi se va desfăşura pentru o perioadă de 36 de luni (anii 2019-2021) cu posibilitatea de extindere. Bugetul constituie 60 milioane de lei pentru întreaga perioadă de implementare.

 

 

 

Comentarii