Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Pozdirca Doina

Ştiri / Economic

28 Noi. 2019 / 17:27

„Află totul despre bani” – o nouă campanie naţională de educaţie financiară

Nu au o educaţie financiară prea bună şi din această cauză, nimeresc de cele mai multe ori în situaţii neplăcute. Specialiştii Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei spun că în ultima perioadă sunt sesizaţi din ce în ce mai des de către consumatorii nemulţumiţi de prevederile abuzive din contractele de creditare. Pentru a rezolva problema, Agenţia împreună cu Camera de Comerţ Americană a lansat campania naţională „Află totul despre bani”, relatează Mesager.

La baza iniţiativei de creare a unei campanii de educare financiară a societăţii stau statisticile care arată o creştere continuă a volumului de credite accesate de populaţie în ultimii ani.

„Scopul campaniei noastre este sporirea nivelului de educaţie financiară a populaţiei. Am dat curs lansării campaniei respective pentru că am văzut-o ca o necesitate stringentă rezultată din problematica activităţii noastre. Recepţionăm practic zilnic plângeri de la consumatorii de produse şi servicii financiare, anume în contextul faptului că se trezesc în pragul imposibilităţii achitării unei rate exagerat de mari a creditelor”, spune Violina Varta, director interimar al Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor şi Supravegherea Pieţei.

Campania este organizată de către Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor şi Supraveghere a Pieţei, în parteneriat cu Camera de Comerţ Americană.

„Pentru noi este firesc să susţinem astfel de eforturi, de responsabilitate socială ori aceasta este un efort social. La această etapă de dezvoltare orice iniţiativă, orice efort de educare şi de alfabetizare a consumatorilor de serviciu financiar este unul util”, afirmă Mila Mălairău, director executiv AMCHAM.

Oamenii recunosc importanţa cunoaşterii mai multor informaţii care i-ar ajuta să cheltuie mai eficient banii, dar spun ca problema constă mai mult în dobânzile pe care le achită băncilor.

„Creditele sunt un lucru bun, dar procentajul care e la noi în Moldova este e un pic cam aspru. E o şmecherie ca până la urmă omul plăteşte de vreo câteva ori mai mult decât a luat. Te menţine mereu, depinzi de asta, adică depinzi mereu că trebuie să întorci nişte bani. Trebuie să fie mai informat evident”, susţin cetăţenii.

Campania de educaţie financiară „Află totul despre bani” este planificată pentru un an de zile, timp în care vor fi realizate mai mut de 20 de materiale video ce vor conţine instrucţiuni practice. Totodată, vor fi create platforme de comunicare, prin care oamenii vor putea propune subiecte care să fie abordate în cadrul campaniei. De asemenea, la nivel de ţară vor fi organizate lecţii deschise pentru elevi şi studenţi.
 

Comentarii