23:25:29 25.04.2025
Stiri

UTIL // TRUCURI pentru a alege cei mai INOFENSIVI pepeni galbeni sau verzi: Medicii atenționează că zămoșii și harbujii pot ascunde PERICOLE pentru sănătate

Social 29.07.2019 14:19 Vizualizări2171
UTIL // TRUCURI pentru a alege cei mai INOFENSIVI pepeni galbeni sau verzi: Medicii atenționează că zămoșii și harbujii pot ascunde PERICOLE pentru sănătate

Pe lângă sursa de vitamine şi efecte benefice asupra organismului uman, pepenii verzi și galbeni pot ascunde și pericole reale pentru sănătate.

Asta pentru că, pentru a obţine o recoltă cât mai timpurie, unii agricultori folosesc abuziv fertilizanți (îngrăşăminte) şi produse de uz fitosanitar (pesticide), ceea ce înseamnă o cantitate sporită de nitraţi și pesticide în aceste fructe care poate cauza intoxicaţii acute de etiologie chimică, îndeosebi la copii.

Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică recomandă populaţiei să se abţină de la consumul pepenilor verzi şi galbeni timpurii sau în perioade necaracteristice acestora, așteptând sezonul acestor produse, perioadă în care pepenii de pe piaţa autohtonă devin mai siguri din punct de vedere al inofensivităţii pentru sănătatea umană.

Dacă totuși aţi decis să achiziţionaţi un pepene, este foarte important ca să fie procurat din locuri autorizate şi să fie ales corect. Mai întâi, verificaţi bine aspectul exterior, acesta trebuie să fie neted, uniform, coaja fără deformări, fisuri sau urme de lovituri, iar pata din partea opusă a codiţei să nu fie prea mare, de culoare galbenă, dar nu verde sau albă, fapt ce indică că a fost cules înainte de termen.

Totodată, verificaţi greutatea - aceasta trebuie să corespundă mărimii fructului, la fel se recomandă de ales pepenii cu o greutate medie, evitând alegerea pepenilor extrem de mari care ar putea avea o cantitate mai mare de nitraţi.

Foarte important este şi aspectul interior al unui pepene verde sau galben. Acesta trebuie să aibă o culoare uniformă, fără dungi albe, miezul să nu fie moale.

Specialiștii mai recomandă procurarea fructelor şi legumelor numai din locuri autorizate, cu prezentarea actelor care atestă calitatea şi inofensivitatea lor (rapoartelor, buletinelor de încercări şi a certificatelor de inofensivitate) la loturile comercializate. De asemenea, nu se recomandă tăierea pepenilor şi nici cumpărarea din preajma traseelor auto, deoarece pepenii verzi şi galbeni au capacitatea de a acumula toxine și metale grele din gazele de eşapament ale automobilelor.

Pepenii verzi şi galbeni „pompaţi” cu nitrați pot provoca insuficiența de oxigen, intoxicație, tulburarea gastrointestinală etc.

Simptomele unei intoxicaţii acute apar de obicei în decurs de câteva ore de la consumul alimentului şi includ dureri în regiunea abdomenului, diaree, greață, vomă, deshidratare și slăbiciune generală.

Dacă aveți unele dintre aceste simptome, adresați-vă imediat la medic, fără a apela la automedicaţie, iar în cazul unei suspiciuni de neconformitate a calităţii produsului, adresaţi-vă la subdiviziunea teritorială a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte