Cele 70 de hectare destinate Arenei Chişinău au fost ipotecate pentru 43 de milioane de euro

Cele 70 de hectare destinate Arenei Chişinău au fost ipotecate pentru 43 de milioane de euro

Terenul pe care este construită Arena Chişinău este în proprietatea statului şi nu a fost privatizat, a declarat în cadrul unei emisiuni la Prime TV, deputatul PDM Andrian Candu. „Vreau să aduc la cunoştinţă cetăţenilor că şi Arena şi terenul.. Că e 10 hectare, că e 70 de hectare, a rămas proprietatea statului....Le cer actualilor guvernanţi să ducă proiectul până la capăt şi nu doar să-l construiască, dar şi să-l administreze în aşa fel ca cetăţenii Republicii Moldova şi locuitorii oraşului Chişinău să se bucure de tot ceea ce înseamnă această infrastructură", a afirmat fostul președinte al Parlamentului.

Totodată, Andrian Candu susţine că acest proiect, care urmează a fi dat în exploatare peste trei luni, ar fi gata în proporţie de 80%.

Terenul a fost ipotecat pentru 43 de milioane de euro

Datele cadastrale arată însă puţin altfel, noteză Mold-street.com. Astfel terenul de circa 70 de hectare din apropiere de Stăuceni a fost divizat în două loturi: unul de 10 hectare şi altul de peste 59 de hectare. Ambele au fost transmise în august 2018 în capitalul SRL Arena Naţională, fondator al căreia este Ministerul Educaţiei.

În noiembrie 2018, ambele terenuri au fost ipotecate pentru suma de 43 milioane de euro, iar beneficiarul este Sam Investment Company SRL, parte a grupului turcesc Summa cu care în august 2018 a fost semnat contractul de Parteneriat Public Privat pentru construcţia Arenei.

...

Altfel spus, terenurile rămân ale statului, dar dacă se rupe contractul, apoi pot fi preluate de turci în contul datoriei.

Sursa mai notează că săptămâna trecută Consiliul Suprem de Securitate (CSS) a decis că o comisie specială va verifica implementarea proiectul de construcție a Arenei Chișinău.

Citește continuarea pe Mold-street.com.

AGORA amintește că subiectul Arenei Chișinău s-a discutat la ședința CSS din 18 iulie, după care Igor Dodon a declarat că proiectul nu va fi distrus, dar că arena a fost ridicată în condiții „suspecte și cu netransparență totală”. Șeful statului a propus două ieșiri din situația creată, una fiind pe banii statului.

Anterior, o declarație similară a fost făcută de prim-ministra Maia Sandu. Șefa Executivului spunea că proiectul Arena Chișinău ar putea fi o schemă de escrocherie, astfel încât construcția să ajungă în mâinile partenerului privat.

Amintim că proiectul Arena Chișinău a fost anunțat și prezentat pentru prima dată de la tribuna PDM, de către ex-vicepreședintele partidului, Andrian Candu.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.