O nouă ÎNFRAȚIRE între localități de pe ambele maluri ale Prutului: „Ce poate fi mai frumos decât sa te prinzi în hora alături de frații tai de neam și suflet?


Comunei Voloviţa din raionul Soroca s-a înfrățit, la finele lunii martie curent, cu localitatea Dumeşti din județul Iaşi.
Ideea acestei înfrățiri au venit cele două instituţii şcolare din comunele respective gimnaziul „Alexandru Lupaşcu”, Voloviţa, şi Şcoala Profesională Dumeşti care în anul Centenarului au pus bazele unui parteneriat educațional: „Centenarul ne unește”, scrie „Observatorul de Nord”.
„Ne propunem ca parteneriatele pe care le dezvoltăm în instituție să se răsfrângă asupra întregii comunități, de aceea am mers pe ideea de a implica cât mai multe persoane, copii care au fost în vizite reciproce, familiile acestora, cadre didactice precum și administrațiile celor două primării pentru o dezvoltare durabilă, a pune accentul pe lucrurile comune care ne leagă, pe valorile și tradițiile cultivate de secole de poporul român și pe care le transmitem cu mult drag copiilor noștri”, menționează Svetlana Rahimov, directoarea gimnaziului „A. Lupașcu” din Volovița.
„Emoții, nerăbdare, dorința de a ajunge cât mai repede la frații noștri, acestea au fost stările care ne-au încercat din decembrie când am făcut cunoștință la Dumești. Au fost trei zile minunate! De cum le-am trecut pragul, gazdele noastre ne-au primit cu căldură și inima deschisă. La școală am participat la activități în cadrul cărora elevii îndrumați de profesorii lor au demonstrat cât de mult iubesc limba, cultura acestui neam, istoria. Ce poate fi mai frumos decât sa te prinzi în hora alături de frații tai de neam și suflet? Ce poate fi mai înălțător sa pășești prin locuri încărcate de istorie precum cetatea Soroca?”, a declarat, la rândul său, Ana Dorneanu, directoarea Școlii Profesionale Dumești, care s-a aflat la Volovița împreună cu patru pedagogi și un grup de 15 elevi.
Primarii din Volovița și Drumești, Ghenadie Nitrean și Mihai Cocoveică, și-au propus drept obiective comune dezvoltarea relațiilor culturale, sociale și economice dintre cele două administrații publice locale, implementarea de proiecte comunitare cu rezultate benefice pentru ambele părți, ceea ce ar duce la întărirea relațiilor de prietenie și colaborare dintre cele două localități.













































































