Facturile la gaz pentru consumatorii casnici nu vor fi mai mici, chiar daca pretul de import va scadea. Este anuntul facut de presedintele Consiliului de Administratie al Moldovagaz care spune ca intreprinderea a activat ani la rand in pierdere. Ba chiar am putea plati mai mult daca Moldova va importa gaz pe un alt traseu in cazul in care Ucraina nu va permite tranzitul din Rusia.

Daca in 2018 si 2019, Moldova cumpara cu aproximativ 220 de dolari mia de metri cub de gaz, din 2020, tariful va cobori la 173 de dolari, asa cum anuntau anterior Igor Dodon si Ion Chicu, dupa vizitele facute in Rusia. Micsorarea pretului de achizitie nu va usura povara facturilor lunare ale moldovenilor.

Vadim CEBAN, PRESEDINTELE CONSILIULUI DE ADMINISTRATIE SA “MOLDOVAGAZ”: “Sunt devieri financiare acumulate in peroiada 2011-2018 in minus, cum se poate de micsorat tariful. Asta e contrar legii si contrar metodologiei. Posibil daca ne inteleg cu ANRE la un grafic de reesalonare a acestor devieri, atunci vom ramane la acelasi nivel.”

De fapt, anterior, expertii in energetica mentionau ca scaderea pretului de cumparare al gazelor nu este meritul autoritatilor noastre. Ieftinirea si asa trebuia sa aiba loc, datorita scaderii pretului gazului pe piata UE. Calculele sunt facute in contextul in care Moldova continua sa primeasca gaz pe traseul traditional, adica cel de pana acum. Avand in vedere neintelegerile dintre Rusia si Ucraina, este posibil ca de la anul, sa ne alimentam printr-o alta conducta, una ocolitoare. Asta ar putea insemna tarife diferite.

Vadim CEBAN, PRESEDINTELE CONSILIULUI DE ADMINISTRATIE SA “MOLDOVAGAZ”: “Acum nu pot sa va spun care va fi costul final. Cred ca vom avea aceasta informatie in ianuarie, februarie. La costul de achizitie a gazelor evident ca se va adauga inclusiv costurile de intrare-iesire din Ucraina.” 

De curand, Igor Dodon mentiona ca indiferent de traseul de primire al gazelor, GazProm va livra la acelasi pret. Administratia MoldovaGaz ia astazi in considerare culoarul transbalcanic, atunci cand vorbeste de evitarea unei crize energetice, pentru care toate aspectele tehnice au fost puse la punct. Ruta alternativa presupune ca traseul sa inceapa din Turcia, dupa care conducta va traversa Bulgaria, Romania, Ucraina, iar apoi in regim revers spre Republica Moldova. In prezent, tara noastra primeste gaz din Rusia direct prin Ucraina si regiunea transnistreana. De curand, autoritatile de la noi au semnat un acord de imprumut de 50 de milioane de dolari de la BERD. Acesta prevede cumpararea gazelor printr-o conducta de la Nord, care vine tot din Ucraina, ne-a explicat fostul director ANRE, Victor Parlicov. Acesta este un alt scenariu luat in considerare de guvern.