Moscova a reactionat la o zi dupa ce NATO a amenintat cu represalii Rusia, daca nu distruge pana in august noua racheta pe care a dezvoltat-o incalcand prevederile Tratatului privind Fortele Nucleare Intermediare (INF).
Adjunctul ministrului de externe rus Serghei Riabkov a declarat ca Moscova va raspunde oricarui demers al NATO privind decizia Rusiei de a se retrage din INF, semnat in 1987.
Ministrii apararii din statele membre NATO vor discuta, miercuri, urmatorii pasi in cazul in care Moscova mentine un sistem de rachete despre care SUA afirma ca va permite atacuri nucleare rapide asupra Europei si va incalca Tratatul Fortelor Nucleare Intermediare.
Desfasurarea de catre Washington a sistemelor terestre pentru rachete in apropierea granitelor Rusiei ar putea conduce la o situatie periculoasa comparabila cu criza rachetelor din Cuba, a declarat luni Serghei Riabkov.
“Daca lucrurile ajung atar de departe, pana la o desfasurare reala pe teren a unor astfel de sisteme, atunci situatia nu va deveni mai complicata, ci va escalada pana la limita”, a declarat Ryabkov, citat de agentia RIA.
“Ne-am putea afla intr-o situatie in care avem o criza de rachete apropiata nu doar de criza din anii 1980, ci si de criza din Caraibe”, a declarat Ryabkov, folosind termenul rusesc standard pentru criza rachetelor cubaneze.
Rusia a criticat puternic planurile SUA de desfasurare a sistemelor de rachete in Europa de Est.
Criza rachetelor din Cuba a izbucnit in 1962 cand Moscova a raspuns la o desfasurare a rachetelor americane in Turcia trimitand rachete balistice in Cuba, o situatie foarte periculoasa cand lumea a fost adusa in pragul razboiului nuclear.