Nu 49 de oameni cum stiam, pana acum ci 50 a ucis australianul extremist in atacul de la doua moschei din Christchurch, Noua Zeelanda.
Şeful poliţiei a anunţat ca trupul neînsufleţit al înca unei victime a fost gasit la unul dintre lacaşele de cult. Poliţia considera ca atacatorul a acţionat singur. Celelalte 4 persoane arestate iniţial odata cu el nu au fost implicate, spun acum anchetatorii.
“Cu tristeţe va anunţ ca numarul oamenilor ucişi în acest cumplit eveniment a ajuns acum la 50. De asemenea, numarul raniţilor este tot 50.”
Unul dintre supravieţuitorii atacului terorist de Christchurch, împuscat de trei ori, a transmis un mesaj emoţionant de pe patul de spital.
“Sunt tare obosit... Ma înţelegeţi? Va rog, rugaţi-va pentru mine şi pentru fiica mea... Am postat acest mesaj ca sa va arat ca sunt bine. Va mulţumesc pentru întregul sprijin şi ajutor.”
“A tras înspre mine dar m-am lasat în jos şi nu m-a nimerit... Atunci am fugit spre moschee şi am strigat la cei dinauntru: “Culcaţi-va la pamânt, e un individ cu o arma, o sa va împuşte!”

Când Ahmed Khan a venit din Afganistan în Noua Zeelanda ca refugiat, acum 12 ani, spera ca a lasat în urma violenţa si moartea. Vineri, însa, era la moscheea Linwood, când teroristul de extrema dreapta a început sa traga la întâmplare în credinciosi, întâi în afara lacasului de cult, apoi în interior.
”(Ranitul) mi-a cerut nişte apa. I-am spus: “stai calm, poliţia e aici, acum”, am încercat sa-l liniştesc. Dar atacatorul a revenit şi în timp ce (ranitul) era în braţele mele, l-a împuşcat din nou, în cap. Şi a murit.”

Sâmbata, în fata instantei, militantul de extrema-dreapta Brenton Tarrant a ascultat impasibil acuzatiile. Nu a vorbit. Insa, încatuşat fiind, şi-a unit degetele de la o mâna într-un gest pe care unii l-au interpretat drept rasist, iar altii au crezut ca ar putea fi o referire la un gluma online.
Tragedia din Noua Zeelanda redeschide acut discutia despre rolul reţelelelor de socializare în raspândirea ideologiei urii:
Samuel Burke, corespondent CNN: “Este cu adevarat un cerc vicios. Pe de o parte, atacatorul a fost influenţat de reţelele de socializare, ceea ce este evident din manifestul ataşat pe contul lui Twitter. Pe de alta parte, faptul ca a folosit o camera video pentru a transmite în direct pe Facebook arata ca “social media” era parte a planului sau. Cei de la Facebook au precizat ca au eliminat rapid filmarea, dar nu ştim cu adevarat cât de repede au facut-o: daca în cursul celor 17 minute ale atacului transmis ori la ceva timp dupa ce filmarea era deja disponibila pentru privitori, s-o vada retroactiv. Multe ore dupa atac, filmarea înca era pe principalele platfome media. Pe un cont de Twitter avea aproape 700.0000 de persoane interesate.”