CRJM: Numărul adresărilor moldovenilor la CEDO este de trei ori mai mare decât media europeană
Numărul adresărilor moldovenilor la CEDO este de trei ori mai mare decât media europeană. Este constatarea Centrului de Resurse Juridice care a analizat activitatea Curţii pentru anul trecut. Potrivit juriştilor, suma achitată de Guvern cetăţenilor s-a majorat considerabil. Curtea Supremă de Justiţie nu a comentat deocamdată raportul, relatează Mesager.
Potrivit juriştilor, situaţia privind respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor în regiunea transnistreană nu se îmbunătăţeşte. Mai mult, subiectele nu sunt discutate nici în formatul de negocieri „5+2”.
„Solicităm de fiecare dată autorităţilor să ia atitudine activă. În formatul negocierilor „5+2” au început să se discute anumite drepturi sociale, economice, dar spre regretul nostru aceste drepturi sunt alese de către regimul de la Tiraspol. Drepturile social-politice sunt lăsate deoparte, nu sunt nici discutate, nici puse nici pe agenda acestui format”, a spus avocatul Promo-LEX, Natalia Hriplivîi.
„La 31 decembrie 2018, 1204 de cereri moldoveneşti încă aşteptau să fie examinate, 93%, adică mai mult de o mie de cereri au şanse mare de câştig.
Timp de 21 de ani avem 387 de hotărâri, în viitorul apropiat vom avea mai mult de o mie de hotărâri, adică dublu sau triplu celor care le avem până la moment”, relatează consilierul juridic al CRJM, Daniela Goinic.
În 2018, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a pronunţat 33 de hotărâri. Doar în şase cauze CtEDO a constatat că Republica Moldova nu a încălcat drepturile europene. Marea majoritate a acestora se referă la regiunea transnistreană, în care a fost condamnată Federaţia Rusă.
Anul trecut, Guvernul de la Chişinău a fost obligat să le achite cetăţenilor care s-au adresat la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului peste 234 de mii de euro, faţă de 95 de mii în 2017.
Cele mai frecvente sunt încălcările referitoare la condiţiile inumane de detenţie, tratament degradant, precum şi încălcările dreptului la libertate şi la siguranţă. În ultimii 20 de ani, CEDO a pronunţat 380 de hotărâri în privinţa Republicii Moldova, pentru care au fost achitate prejudicii în sumă de aproape 16 milioane de euro. Curtea Supremă de Justiţie nu a comentat deocamdată raportul Centrului de Resurse Juridice.
Comentarii