Ştiri

Sursa imaginii: bani.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Regional

21 Ian. 2019 / 09:04

Servicii medicale mai bune pentru vârstnicii din Peresecina, Orhei

Servicii medicale mai bune pentru vârstnicii din Peresecina, Orhei! Instituţia medicală din localitate în scurt timp va deschide un centru pentru bătrânii singuratici, oamenii cu nevoi speciale şi cei ţintuiţi la pat. Lucrările de amenajare şi dotare a noului spaţiu vor fi finanţare de către Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare, relatează Mesager.

La cei 72 de ani Ana Malai are mai multe probleme de sănătate. Femeia spune că din cauza rândurilor mari, deseori este nevoită să aştepte ore în şir la uşa medicului specialist.

„Venim şi stăm alături de cei tineri, rândurile sunt mari, nouă ne vine foarte greu”, a declarat pensionara Ana Malai.

Femeia consideră că deschiderea centrului ar rezolva problema. Iniţiativa este susţinută şi de alţi bătrâni din Peresecina care aşteaptă cu nerăbdare lansarea noului serviciu.

„Avem nevoie de medici, unde ne-ar putea măsura tensiunea, să ne facă electrocardiogramă”, a adăugat femeia.

„Avem nevoie să vină medicul acasă să ne controleze, poate injecţie ne trebuie, tensiunea, cu inima, cu zahărul, ne trebuie apărat de zahăr să măsurăm, să controlăm cei cu noi”, a menţionat o altă pensionară Vera Negară.

Centru de sănătate din Peresecina a elaborat deja conceptul noului punct care va fi amplasat în acelaşi edificiu. Administraţia instituţiei a identificat deja spaţiul în care medicii vor deservi exclusiv pensionarii, iar lucrările de amenajare vor fi iniţiate în scurt timp, astfel încât bătrânii să poate beneficia cât mai curând de servicii medicale de calitate.

„Va fi examenul medicului de familie, cu măsurarea tensiuni arteriale, a temperaturii, oftalmoscopia, oroscopia, electrocardiografia, laboratorul este alăturea, aprecierea gradului de glicemie în sânge, practic tot va fi într-u singur spaţiu”, a menţionat directorul Centrului de Sănătate din Peresecina, Varvara Iurcu.

Medicii vor merge şi pe la casele persoanelor cu nevoi speciale dar şi a bolnavilor ţintuiţi la pat.

„Vom face un grafic anumit de deplasare la domiciliu acestor persoane în dependenţă de boala lor vor avea un plan individual de monitorizare reieşind din necesităţile lor: se vor deplasa echipe ale medicilor de familie, va fi controlat nivelul zahărului în sânge, tensiunea, electrocardiografia la domiciliu”, a spus directorul Centrului de Sănătate Peresecina, Varvara Iurcu.

Noul centru va fi deschis cu suportul Agenţiei Elveţiane pentru Dezvoltare şi Cooperare, care finanţează 20 de astfel de proiecte în toată ţară.

„Noi oferim un grad de 3000 de euro pentru o perioadă de şase luni. Prin acest grad colectivul de la Peresecina a decis să-şi procure nişte dispozitive mici medicale, să-şi amenajeze o sală pentru instruirea cu echipament şi să procure pentru asistentele medicale care se vor deplasa în teritoriu”, a declarat liderul de echipă al proiectului „Viaţa Sănătoasă”, Ala Curteanu.

În localitatea Peresecina din Orhei locuiesc peste 3000 de vârstnici.

Comentarii