Trei primari RESPING observațiile „Promo-LEX”. Aceștia afirmă că nimeni nu i-ar fi obligat să colecteze semnături pentru Pavel Filip


Trei primari din raionul Străşeni resping afirmațiile din raportul de monitorizare a campaniei electorale al Asociaţiei „Promo-LEX”, potrivit cărora cineva le-ar fi cerut să asigure semnături pentru înregistrarea premierului Pavel Filip în cursa electorală din circumscripţia Străşeni.
Potrivit raportului, un reprezentant al Partidului Democrat ar fi solicitat în mod autoritar primarului din Romăneşti să identifice 30 de persoane, care să semneze pentru candidatura lui Pavel Filip. La rândul său, primarul Isidor Savin spune că nu sunt adevărate aceste afirmații. „Nu am primit nicio indicaţie. Toate persoanele care au semnat au semnat pe propria lor conştiinţa, atât. Nu pot comenta aşa ceva, pentru că nu cunosc, sincer vă spun. Am fost surprins de informaţiile precum că am fost presat. Nu corespund adevărului", a spus primarul satului Româneşti pentru publika.md.
Sursa citată menționează că reacţii similare au avut şi primarii satelor Rădeni şi Roşcani, care la fel sunt vizați în raportul „Promo-LEX”.
„Cred că scopul informaţiei este, în primul rând, dezinformarea oamenilor şi de a trage pe partea negativă partidul de guvernare. Trebuie de stopat asemenea situaţii, pentru că în ultima perioada avem parte mai mult de dezinformare, decât de informare. Eu nu ştiu de unde au luat ei informaţia, noi nu am fost presaţi de nimeni ca să strângem semnături pentru domnul Filip. Nu m-a contactat nimeni de la Promo-LEX. De ce să ne ponegrească, să spună minciuni?”, a întrebat, în reportajul de la „Publika” primarul comunei Rădeni, Petru Răbdău.
Experţii de la „Promo-LEX” recunosc că nu au vorbit direct cu primarii, iar în raport au fost incluse concluziile unui observator. „Aceste informaţii au fost obţinute în urma interviurilor desfăşurate cu alegătorii din sat, cu persoanele din localitate”, a declarat directorul de programe „Promo-LEX”, Pevel Postică. Acesta a fost întrebat de publika.md dacă observatorii au vorbit direct cu primarii. „De câte informații dispun pe moment, nu. Noi nu avem obligaţia să probăm toate afirmaţiile pe care facem în raport, ele sunt doar sesizări”, a adăugat Postică.
Anterior, PD a criticat modul în care „Promo-LEX” elaborează raportatele, precizând că acestea nu sunt bazate pe fapte, fiind doar o înşiruire de gânduri personale ale unui grup de observatori. Și unul dintre membrii Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a spus recent că rapoartele „Promo-LEX” ar „reprezenta o interferență în procesul electoral și influențarea nepotrivită a alegătorilor”.
Reprezentanții „Promo-LEX” resping acuzațiile și afirmă că au elaborat astefl de rapoarte din anul 2009 încoace, iar CEC nu a avut niciodată obiecții.









































































