Conducatorii auto, care au provocat accidente rutiere in urma carora persoanele implicate s-au ales cu leziuni medii, s-ar putea alege doar cu pedepse administrative, fara raspundere penala. Se va intampla doar daca soferul va ajunge la o intelegere cu victima. Prevederile se contin intr-un proiect de lege care a intrat in vigoare in aceasta saptamana.
Persoanele care au avut de suferit in urma unor accidente rutiere, pot decide daca ii iarta pe conducatorii auto care le-au provocat. In acest caz, soferii vinovati nu vor fi cercetati penal, ci doar administrativ.
Sunt optiunile pe care le ofera legea, ce a intrat in vigoare in aceasta saptamana. Autorul proiectului, socialistul Adrian Lebedinschi, spune ca modificarile au fost necesare pentru ca pana in prezent Codul Penal nu prevedea impacarea partilor. Astfel, soferul vinovat ajungea in judecata, indiferent daca victima il ierta sau nu.
Adrian LEBEDINSCHI, DEPUTAT PSRM: “Cand unul dintre membrii familiei este soferul, iar altul pasagerul si e suficient sa fie fracturat la un deget, acestea sunt leziuni corporale medii si respectiv un membru al familiei trebuie sa fie tratat, iar altul urmeaza sa fie tras la raspundere penala.”
Totusi, aceasta este doar o optiune, spune autorul proiectului.
Adrian LEBEDINSCHI, DEPUTAT PSRM: “Nimeni nu-l obliga sa-si recunoasca vina sau sa se impace. Daca ei nu gasesc un numitor comun, pot merge pana in panzele albe, in judecata. ”
Astfel, daca soferul si victima ajung la un acord, conducatorul s-ar putea alege cu o amenda de pana la 32.500 de lei, munca neremunerata in folosul comunitatii, dar si cu puncte de penalizare, fara a fi tras la raspundere penala.
Proiectul de lege a fost aprobat de guvern pe 20 august, iar pe 7 ianuarie modificarile au intrat in vigoare.