Ce ne aduce 2019? Cinci elemente cruciale ce vor marca economia mondială

Ce ne aduce 2019? Cinci elemente cruciale ce vor marca economia mondială

Economia mondială începe anul cu multe semne de întrebare. Deși majoritatea economiștilor cred într-un 2019 pe creștere, lista incertitudinilor este lungă, se arată într-o analiză a cotidianului financiar german Handelsblatt, scrie mold-street.com.Contrastul față de începutul anului 2018 este uriaș. Atunci, economiștii estimau o creștere euforică pentru Germania, acum aceiași economiști se tem de o contracție a economiei, constată Handelsblatt, citat de Hotnews.ro.

Climatul economic mondial devine din ce în ce mai dificil

„Grijile lor sunt justificate - China, motorul economiei globale, ar putea tura mai încet anul acesta”, spune președintele Institutului Ifo, Clemens Fuest, într-un interviu acordat Handelsblatt.

Climatul economic mondial devine din ce în ce mai dificil. „Însă nu e un motiv de panică”, afirmă Fuest. Institutul Ifo estimează o creștere de doar 1,1% pentru economia germană în 2019 - după un avans de 1,5% în 2018. Majoritatea economiștilor nu exclud chiar o creștere de 1.5% a produsului intern brut (PIB) în 2019, dar prognozele lor sunt însoțite de o listă a riscurilor care amenință creșterea economiei germane, dependente de export.

Chiar și întreprinderile mici și mijlocii nu mai sunt așa de optimiste cu privire la viitor, potrivit unui sondaj recent. „Ca națiune exportatoare, Germania este strâns legată de evoluția economiilor altor țări. Prin urmare, o încetinire a creșterii economice în China ar provoca, într-adevăr, îngrijorare”, spune economistul-șef, Christoph Schmidt.

Razele de speranță vin dinspre evoluția economiei interne și de la situația bună pe piața muncii.

Din acest motiv, ministrul federal al economiei, Peter Altmaier (CDU), se așteaptă ca anul 2019 să fie al zecelea an consecutiv de creștere.

Handelsblatt enumără şi cinci factori care vor stabili dacă anul 2019 va fi un an bun sau unul rău:

1. Războiul comercial

Războiul comercial, pe care președintele american Donald Trump îl poartă în special cu China, își produce efectele asupra fluxurilor comerciale. Industria auto americană se plânge de materii prime costisitoare și justifică astfel scăderea vânzărilor și concedierile care au loc.

Există motive care ne fac să credem că vom asista la o reducere a creșterii în China. De exemplu, investițiile masive în infrastructură, care crescuseră cu 19,8% în 2017, au crescut cu doar 3,3% anul trecut. Strategia de stimulare a creșterii pare că și-a atins limitele. Pentru 2019, FMI se așteaptă o creștere economică în China de numai 6,2%, după 6,7% în 2018.

2. Europa

Christoph Schmidt, expert economic principal și președintele IFO Clemens Fuest explică: cel mai mare risc economic pe termen scurt pentru Germania pe termen scurt este Brexitul.

„Un Brexit hard ar afecta în mod semnificativ comerțul dintre Marea Britanie și UE", a spus Fuest pentru Handelsblatt. Institutul de Economie Germană avertizează că PIB-ul german va fi cu 0,5 puncte procentuale mai mic în cazul unui Brexit dur. În tot acest tablou, puțin mai în fundal, stau îngrijorările legate de datoria Italiei, dar și alte conflicte similare cu Comisia Europeană ale altor state.

3. Inovația

IMM-urile care nu vor inova se vor confrunta cu dificultăți în a se cupla la o economie globală în plină mișcare. Din acest punct de vedere, Germania nu stă rău: în ultimul clasament al Federației Industriilor Germane (BDI), țara ocupă a patra poziție din 35 de economii luate în calcul. Dar cu o tendință oarecum dezavantajoasă - diferența față de grupul de la vârf este în creștere. Singapore, Elveția și Belgia inovează mai mult și mai repede. Lângă Germania stau Suedia, SUA și Marea Britanie.

„Performanța mai lentă în competiția privind inovarea poate fi un motiv de îngrijorare”, a avertizat președintele BDI Dieter Kempf. Guvernul federal a recunoscut că devine tot mai urgentă nevoia de a acționa în această direcție. Implementarea investiției în inteligență artificială anunțată la Summit-ul digital și implementarea noilor rețele mobile 5G va fi cheia creșterii viitoare a economiei.

Citește continuarea materialului pe mold-street.com.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.