PERICOLUL de pe Nistru // Zeci de ONG-uri din R. Moldova îi cer Guvernului de la Chișinău să NU semneze Acordul cu Ucraina cu privire la extinderea hidrocentralei „Novodnestrovsk”: „Nistrul se va transforma într-o MLAȘTINĂ”


Un grup de 45 de organizații neguvernamentale din diferite domenii din R. Moldova a lansat astăzi un apel la adresa Guvernului R. Moldova pe care îl îndeamnă să nu semneze Acordul cu Ucraina privind extinderea Complexului Hidroenergetic Nistrean pentru fluviul Nistru.
ONG-urile atrag atenția Guvernului de la Chișinău că acest acord, negociat în prezent, nu trebuie semnat până la definitivarea unui studiu de impact asupra mediului, care este elaborat în prezent de către PNUD Moldova, cu susținerea financiară a Ambasadei Suediei în R. Moldova.
Iuliana Cantaragiu de la Centrul Național de Mediu a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că acest apel a fost lansat după ce reprezentanții Ambasadei Ucrainei în R. Moldova au anunțat despre intenția Kievului de a extinde nodul acestei hidrocentrale, cu investiții chinezești.
Mai exact, Ucraina intenționează să extindă Complexului Hidroenergetic Nistrean prin constructia a încă trei turbine, cu susținerea financiară a Republicii Chineze.
ONG-urile le mai cer autorităților de la Chișinău să expedieze Cabinetului de Miniștri din Ucraina o scrisoare prin care să reamintească despre obligațiunile statului ucrainean în cadrul Convenției Espoo și să solicite elaborarea Studiului de evaluare a impactului asupra mediului a Complexului Hidroenergetic Nistrean în context transfrontalier, care să fie consultat cu toate părțile interesate și în primul rând cu Republica Moldova.
Eclogiștii dau alarma și afirmă că proiectul ucrainenilor care presupune construcția a încă șase baraje în plus pe râul Nistru l-ar transforma în câțiva ani într-o „mlaștină”, iar teritoriul de la Carpați până la Marea Neagră - într-un „deșert în inima Europei”.
Alecu Reniță, președintele Mișcării Ecologiste din Moldova, a adăugat faptul că o construcție a acestui complex pe râul Nistru, așa cum își doresc ucrainenii, reprezintă „o sentință definitivă asupra râului Nistru”, care se va transforma dintr-o sursă naturală de apă „într-un lanț de cascade” și, în final, „într-o mlaștină”.
Menționăm că râul Nistru este principala sursă de apă pentru R. Moldova, 80% din volumul anual de apă provenind anume din acest fluviu, și singura sursă de apă potabilă pentru Chișinău unde locuiește o treime din populația republicii noastre.












































































