Parlamentul de la Pristina a votat vineri o lege privind crearea unei armate kosovare, decizie care starneste preocupare in randul minoritatii sarbe din Kosovo si la Belgrad, transmit AFP si Reuters.
Deputatii kosovari au adoptat în unanimitatea celor 107 de alesi prezenti proiectul legii care acorda mandat militar fortelor de securitate din Kosovo (KSF), ce numara circa 2500 de membri având în prezent în principal misiuni de securitate civila. Cei zece alesi ai minoritatii sârbe au boicotat sesiunea. “Felicitari!” - a strigat dupa vot presedintele parlamentului.
Textul adoptat precizeaza ca fortele vor fi însarcinate cu “asigurarea integritatii teritoriale a tarii, apararea proprietatii si intereselor Republicii Kosovo, sustinerea autoritatilor civile în caz de catastrofa si participarea la operatiuni internationale”.
Dupa razboiul dintre fortele sârbe si rebeli kosovari albanezi dintre 1998 si 1999, soldat cu peste 13.000 morti, securitatea si integritatea teritoriala din Kosovo sunt vegheate de o forta internationala condusa de NATO, KFOR.
Desi forta ei nu se va compara cu cea a armatei sârbe, decizia privind crearea armatei kosovare survine într-un moment de intensificare a tensiunilor dintre Belgrad si Pristina, dupa ce aceasta din urma a impus taxe vamale asupra produselor sârbesti, iar dialogul mediat de Uniunea Europeana se afla într-un punct mort.
Totusi, potrivit analistilor în problemele Kosovo, va fi nevoie de aproape 10 ani pentru ca actuala KSF sa fie transformata într-o armata. Efectivele noii forte ar urma sa creasca la 5000, plus circa 3000 de rezervisti, ceea ce este departe de cei circa 30.000 de militari ai armatei sârbe.