Statele exportatoare de petrol caută modalitățile prin care să reducă producția acestuia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Producătorii de petrol din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) vor da joi un verdict așteptat cu nerăbdare de piețele mondiale cu privire la o scădere a producției destinată să pună capăt degringoladei cotațiilor țițeiului, fără a provoca însă nemulțumirea autorităților de la Washington care sunt interesate de prețurile reduse, informează AFP.

Statele membre ale OPEC, organizaţie condusă de facto de Arabia Saudită, se reunesc joi la sediul de la Viena pentru a încerca să găsească o formulă magică destinată să seducă o piaţă volatilă pe care cotaţiile au scăzut cu 30% în două luni.

Înaintea reuniunii, preşedintele SUA, Donald Trump, care de mai multe luni pune presiune pe OPEC, a cerut organizaţiei să nu provoace o creştere a preţului petrolului, în dorinţa de a îi menaja pe consumatorii americani.

Încă de miercuri, au început negocierile de culise în capitala Austriei între ţările membre ale OPEC şi partenerii lor, în primul rând cu Rusia. Aceste două grupări care numără un total de 20 de ţări, şi care reprezintă mai mult de jumătate din oferta mondială de petrol, sunt legate de la finele lui 2016 de un acord de limitare a producţiei.

Majoritatea analiştilor mizează pe un anunţ de reducere a producţiei, a cărui amploare rămâne principala necunoscută, cu obiectivul redresării preţului barilului de petrol care în prezent evoluează în jurul nivelului de 60 de dolari pentru barilul de ţiţei Brent, de referinţă pentru piaţa europeană.

„Da, vom avea o scădere”, a declarat la Viena, ministrul Petrolului din Oman, Mohammed bin Hamad Al Rumhi. „Vom avea timp până mâine (joi) să punem la punct detaliile”, a a adăugat oficialul.

Pentru Stephen Brennock, analist la firma londoneză de brokeraj PVM, acordul cu privire la o nouă reducere a producţiei a fost deja decis în avans. Un scenariu contrar, ar declanşa „o frenezie a vânzărilor de proporţii biblice. Singura necunoscută la acest moment este volumul reducerilor de producţie”, a spus Stephen Brennock.

O posibilă sursă de tensiuni la reuniunea de joi ar putea veni din partea Iranului, ministrul Petrolului din această ţară, Bijan Namdar Zanganeh, a cerut miercuri ca ţara sa să fie scutită de la reducerea producţiei „atâta timp cât sancţiunile americane ilegale nu vor fi ridicate”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...