Planeta noastra se va intersecta cu emisii uriase de materie intunecata, care ar putea fi pentru prima data detectata de cercetatori.
Particulele de materie întunecata provin dintr-un roi de stele, numit S1. Acesta este de fapt o ramaşiţa a unei galaxii pitice, care a fost înghiţita de galaxia noastra cu miliarde de ani în urma.
Roiul S1 conţine acum aproximativ 30.000 de stele şi a fost identificat de satelitul Gaia de la ESA, într-un studiu coordonat de cercetatorii de la Universitatea din Zaragoza. În total, cercetatorii au identificat în galaxia noastra 30 de roiuri de stele similare cu S1.
În acest moment, S1 se deplaseaza cu o viteza de aproape 500 de kilometri pe secunda spre sistemul nostru solar, iar acest lucru va produce anumite efecte, spun cercetatorii.
Aceasta aglomerare de stele aduce cu sine şi o cantitate uriaşa de materie întunecata- un tip diferit de materie, imposibil de observat în prezent, pentru ca nu interacţioneza cu materia obişnuita.
Particulele din aceasta materie exotica vor ajunge astfel suficient de aproape de noi ca sa poata fi detectate ulterior de aparate speciale, care vor fi mult mai avansate.
Cercetatorii sunt încântaţi de aceasta perspectiva, mai ales ca vor avea ocazia sa detecteze pentru prima data axioni, particule de materie întunecata de 500 de milioane de ori mai uşori ca un electron, a caror existenţa este atestata deocamdata numai teoretic.
Experţii cred ca sub acţiunea unui câmp magnetic puternic, axionii se pot transforma în fotoni, adica în particule de lumina, pe care le vom putea vedea.