Banca Centrala Europeana va derula din aceasta luna o evaluare cuprinzatoare a calitatii activelor, dar si teste de stres in randul celor mai mari sase creditori din Bulgaria, in conditiile in care autoritatile de la Sofia intentioneaza sa adere la zona euro, a anuntat luni Banca Nationala a Bulgariei, transmite Reuters.
Publicat:18.11.2018, 10:11
BCE a refuzat sa îi permita Bulgariei sa adopte rapid moneda euro, apreciind ca bancile din Bulgaria au nevoie de o supervizare mai stricta înainte de a se putea alatura zonei euro, scrie Agerpres.
Ca solutie de compromis, autoritatile de la Sofia au acceptat ca în prima faza Bulgaria sa adere la uniunea bancara, o decizie care permite Bancii Centrale Europene sa-i monitorizeze principalele banci, dar care adauga aproximativ un an la procesul de aderare la zona euro.
"Analiza cuprinzatoare a calitatii activelor este ceruta ca parte a procesului de stabilire a unei cooperari strânse între BCE si autoritatea nationala competenta a statului membru al UE al carui moneda nu este euro", se arata într-un comunicat al BCE.
Rezultatele ar urma sa fie publicate în iulie 2019. Sunt evaluate UniCredit Bulbank, DSK Bank (subsidiara grupului ungar OTP), United Bulgarian Bank, First Investment Bank, Central Cooperative Bank si Investbank.
Saptamâna trecuta, Banca Nationala a Bulgariei a anuntat ca 10 din cele 22 de banci comerciale din tara vecina vor trebui sa îsi constituie rezerve suplimentare de capital.
Începând din ianuarie 2019, bancile bulgare vor trebui sa puna deoparte rezerve suplimentare cuprinse între 0,25% si 0,70% din expunerea totala la risc. În cazul institutiilor de importanta sistemica, rezervele vor trebui sa creasca treptat la 0,5% si la 1% pâna în 2020, a adaugat Banca Nationala a Bulgariei.
Autoritatile de la Sofia si-au asumat mai multe angajamente, inclusiv cooperarea cu BCE, pentru ca în luna iulie 2019 sa poata adera, atât la uniunea bancara europeana, cât si la ERM II (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), o perioada obligatorie de doi ani înainte de adoptarea monedei euro.
Intrarea Bulgariei în ERM-2 ar putea dura un an, dar este posibil sa dureze mai mult, în functie de progresele înregistrate de autoritatile de la Sofia. Tara vecina ar vrea sa adopte moneda euro în 2020 sau 2021.
Bulgaria, cea mai saraca tara membra a Uniunii Europene, îndeplineste toate criteriile nominale pentru aderarea la ERM-2. Moneda nationala, leva, este deja legata de euro, datoria publica este sub media din zona euro si sub limita de 60% din PIB ceruta de UE, iar tara înregistreaza un surplus bugetar. Însa Produsul Intern Brut per capita în Bulgaria situat la jumatate fata de media din UE, coruptia raspândita si problemele înregistrate de unele banci au ridicat unele semne de întrebare cu privire la perspectiva aderarii Bulgariei la zona euro.