Democratii cer europenilor sa investigheze daca Maia Sandu si Andrei Nastase ar avea vreo legatura cu frauda bancara din 2014. Acestia au depus astazi o petitie cu peste o suta de mii de semnaturi la sediul Delegatiei UE la Chisinau. Cei de la PAS sustin ca miscarea este un spectacol al formatiunii de la guvernare, iar PPDA nu a venit cu o reactie deocamdata.

Democratii sustin ca au adunat 100 de mii de semnaturi ca sa isi motiveze solicitarea adresata institutiilor europene. Acestia cer sprijinul in verificarea eventualelor legaturi ale fostei guvernari PLDM, dar si ale politicienilor Maia Sandu si Andrei Nastase cu frauda bancara de acum 4 ani.

Eugen NICHIFORCIUC, DEPUTAT PDM: “Campania din 2014, campania parlamentara a PLDM a fost finantata inclusiv din banii de la BEM. Pe acea vreme Maia Sandu era pe listele PLDM si vrem sa aflam adevarul cum au beneficiat ei de acesti bani, inclusiv protestele care au fost facute de PPDA, care au fost finantate din diferite surse, unde la fel sunt suspiciuni.”

 Cei de la PAS spun ca semnaturile au fost obtinute prin santaj si califica aceasta actiune drept un spectacol disperat al guvernarii.

Igor GROSU, SECRETAR GENERAL PAS : “Imi pare rau sa spun dar sunt ridicoli si coincidenta de astazi cu votul din PE nu face decat sa confirme faptul ca sunt in criza de idei si au incercat asa sa sustraga atentia de la esecul lor la capitolul politici si integrare europeana si asa mai departe.“

 Serviciul de presa al PPDA nu a reactionat la solicitarea noastra, iar Delegatia Uniunii Europene la Chisinau nu a oferit un comentariu public la aceasta actiune. Frauda bancara de acum patru ani s-a soldat cu furtul unui miliard de dolari. Cum guvernul a garantat atunci creditele de urgenta acordate de BNM unor banci insolvabile, astazi datoria a cazut pe umerii contribuabililor, asa ca pana in 2041 din bugetul de stat se iau bani pentru stingerea acelor imprumuturi.

Pana astazi doar 3 la suta din suma furata a fost recuperata din vanzarea activelor, sustine Expert Group, iar Andrian Candu spune ca 90 la suta din totalul de bani au fost deja identificati si urmeaza sa fie recuperati. Guvernul a contractat firma Kroll ca sa investigheze frauda si sa gaseasca faptasii, insa rapoartele companiei raman confidentiale.

O sinteza a unui astfel de document indica in jur de 75 de companii, care ar fi actionat impreuna in frauda bancara, toate avand legatura cu Ilan Shor, condamnat la 7 ani si jumatate in dosarul BEM.