Produc vin, dar si energie electrica in curtea casei. Doi soti din Vulcanesti si-au dotat mica afacere, o vinarie, cu panouri solare, asa ca acum jumatate din energia pe care o consuma o iau direct de la soare. A fost posibil dupa ce au primit un grant din partea Uniunii Europene.

Cu vreo 10 ani in urma, sotii Larisa si Gheorghe Cerven si-au transformat gospodaria intr-o mica vinarie. Pasiunea pentru producerea vinului a fost mostenita de la bunici, iar treptat a devenit o afacere de familie.

Larisa CERVEN, PROPRIETARA: "Noi producem 10 mii de sticle de vin pe an, iar de doi ani primim si turisti care viziteaza vinaria noastra. Noi le propunem sa guste vinul nostru, sa cunoasca specificul gagauzesc si sa manance bucate traditionale."

Iar de curand gospodaria familiei Cerven s-a transformat si intr-o fabrica de energie. 70 de panouri solare au fost instalate pe acoperisul casei. Acestea au fost cumparate dupa ce cuplul a primit un grant in valoare de 18 mii de euro, din partea Uniunii Europene prin programul SARD.

Gheorghe CERVEN, PROPRIETARTR: "Noi am simtit rezultatul faptului ca am inceput sa producem electricitate. Ne este mai usor, deoarece un singur frigider consuma 8 kilowati, folosim multa electricitate."

Asa, suma de pe factura pentru curent s-a injumatatit. 

Gheorghe CERVEN, PROPRIETARTR: "Noi nu avem baterii acumulatoare. Atunci cand ele produc noi utilizam toata electricitatea produsa de panouri. Noaptea soare numai este si folosim deja de la furnizor."

 Si cand te gandesti ca totul a inceput de la un singur hectar de vita-de-vie, iar acum au zece. Si pentru ca au multa energie - si a lor si cea produsa de panouri, vor sa se extinda si mai mult. 

Gheorghe CERVEN, PROPRIETAR: "Noi nu cresteam repede, acum doi ani am cultivat 1,5 hectare de Feteasca Neagra. Anul trecut am sadit 1,5 hectare de Cabernet."

Iar pentru ca vinul sa fie gustos proprietarii il pastreaza in cele mai bune butoaie.

Larisa CERVEN, PROPRIETARA: "Aici sunt butoaie franceze unde vinul se pastreaza un an. Noi avem 25 butoaie franceze si 15 butoaie de stejar din Ucraina.”

 Pana de curand, vinul pe care il faceau era pastrat in beciul din curtea gospodariei. Acum insa, pivnita a devenit muzeu, unde borcane cu legume, compot si traditionalele butoaie de vin sunt amenajate frumos, de dragul turistilor. 

Larisa CERVEN, PROPRIETAR: "Astazi beciul este un punct istoric de unde a pornit vinaria noastra. Aici este si colectia proprie de vin, nu vrem sa amestecam afacerea cu spatiul personal."

 Iar pentru a impresiona turistii veniti in vizita, bunicul le canta in gagauza. Vinaria nu este doar o afacere de familie, ci un colt unde sunt pastrate traditiile gagauze.

PETRU CERVEN, PROPRIETAR: “Noi ii uimim cu vinul nostru, cu bucataria gagauza si traditiile din Gagauzia.”

Proprietarii vinariei isi doresc ca in viitor sa instaleze mai multe panouri solare care ar fi dotate si cu baterii, pentru a trece toata gospodaria la  energie ecologica.