Mai multi cercetatori de la Facultatea de Medicina Veterina din Cluj ajuta in Africa de Est la salvarea gheparzilor. Romanii au amenjat un centru in care sunt ingrijiti puii eliberati din custile braconierilor.

Gheparzii sunt pe cale de dispartie, una dintre cauze fiind vânatoarea lor ilegala. Pe piata neagra se vând cu mii de dolari.

Câtiva pui de ghepard au fost gasiti de autoritatile de mediu din Africa de Est în custile unor traficanti care voiau sa îi vânda pe piata neagra. Cercetatorii români au grija de ei într-un centru al universitatîi din Somaliland - unde îi hranesc si le vindeca bolile.

Angela Ionica este doctorand la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj. Pe lânga faptul ca are grija de micii gheparzi, cercetatoarea îi învata pe africani cum sa diagnosticheze animalele si îi ajuta sa înfiinteze mai multe laboratoare unde vor fi tratate mamiferele salbatice.

În Somaliland - Africa de Sud nu exista specialisti în medicina animalelor salbatice si nici îngrijitori pentru adaposturile unde primesc tratament cele bolnave. Asa ca prezenta veterinarilor români este esentiala.

Considerate cele mai rapide animale din lume, gheparzii sunt pe cale de disparitie. Expertii sustin ca în salbaticie ar mai fi ramas doar 7.500 de exemplare. În ultimii zece ani, numai în Africa, ar fi disparut cel putin 5.000 de animale din aceasta specie. Unul dintre motivele pentru care gheparzii dispar este braconajul.

Pe piata neagra, un pui de ghepard se vinde cu zece mii de dolari.