Joc de-a soarecele si pisica in spatiul aerian international al Marii Negre. Statele Unite au anuntat ca un avion de vanatoare rusesc a pus in pericol o aeronava militara americana, in momentul in care a procedat la interceptarea acesteia.
La rândul lor, oficialii de la Moscova au insistat ca pilotii rusi au respectat masurile de siguranta. Din 2014, de când rusii au anexat Crimeea, astfel de episoade au devenit frecvente în apropierea frontierelor noastre.
Avionul american de supraveghere si lupta electronica EP3 Aries decolase din Grecia cu destinatia Marea Neagra, pentru ceea ce Pentagonul numeste o misiune de rutina. În spatiul aerian international, rusii au ridicat pentru interceptare, din Crimeea, un Suhoi 27, înarmat cu rachete.
Prima data, supersonicul rusilor “taie” fata aeronavei militare americane si echipajul simte din plin turbulentele produse. La a doua trecere, Suhoi-ul activeaza în lateralul americanilor post-combustia, înainte sa degajeze, iar jetul extrem de puternic de gaze arse face avionul american sa vibreze, iar echipajul e orbit de lumina. Totul, fara nici un contact radio.
“Nici rusii si nici americanii nu vor sa spuna unde exact deasupra Marii Negre s-a executat interceptarea. Stim doar ca s-a petrecut în spatiul aerian international, deci la mai mult de 20 de kilometri pe orizontala de linia de coasta a Crimeei, teritoriul ocupat de rusi. Americanii recunosc ca rusii au tot dreptul sa opereze în spatiul aerian international, dar cer respectarea cu strictete a unui acord international din 1972, care reglementeaza cum se poate face o interceptare în conditii de siguranta”, relateaza Catalin Radu Tanase, corespondent Stirile ProTV.
Ori, prin cele doua manevre efectuate de rusi, o coliziune în plin zbor era posibila.
“Consideram aceasta manevra periculoasa. A pus pilotii si întreg echipajul aeronavei în pericol. Mai mult, timp de 25 de minute, nu a existat niciun fel de comunicatie radio între cele doua aeronave” a anuntat Pentagonul.
Moscova da replica la rândul ei: “Avionul Su-27 a identificat avionul american de spionaj si l-a acompaniat, prevenind, astfel, violarea spatiului aerian al Rusiei. Echipajul nostru a respectat toate procedurile care privesc siguranta aeriana.”
Cristian Diaconescu, expert în politica internationala: “Astfel de jocuri de-a soarecele si pisica au devenit din nefericire tot mai frecvente în spatiul aerian international de deasupra Marii Negre, deci periculos de aproape de frontierele noastre, care sunt frontiere ale NATO. E suficienta o secunda de neatentie, pentru ca o coliziune între doua aeronave militare, unul rus, altul NATO sa se produca cu niste consecinte greu de imaginat pentru întreaga securitate a zonei.”
Nu trece aproape nicio saptamâna fara ca avioanele de vânatoare NATO sa nu fie ridicate de la Baza Aeriana Mihail Kogalniceanu, pentru a identifica si intercepta aeronave militare rusesti, care se apropie de spatiul aerian al României, în acest joc în care militarii îsi testeaza reciproc viteza de reactie.