Daca romanii sunt campioni la stat degeaba la munca, oficialii din Coreea de Sud se straduiesc sa convinga populatia sa lucreze mai putin.



Parlamentul de la Seul a adoptat o lege care reduce programul de lucru pentru sud-coreeni, dupa înmulţirea alarmanta a deceselor premature cauzate de prea multa munca.


Park Hyun Suk a ramas vaduva la numai 50 de ani. Într-o zi din 2017, sotul ei a plecat la serviciu si nu s-a mai întors. A suferit un atac de cord fatal, iar certificatul medico-legal recunoaste ca decesul a avut legatura cu munca.


Park Hyun Suk, vaduva: “Facea parte din generatia baby boom, pentru care munca multa este datoria barbatului care îsi întretine familia”.


Femeia nu îl blameaza pe angajator pentru ca sotul ei muncea 60 de ore pe saptamâna, desi era cardiac. Stie ca problema e mult mai ampla si s-a înscris într-un grup creat de rude ale unor sud-coreeni carora munca în exces le-a provocat sfârsitul prematur.

O noua lege încearca sa schimbe situatia, reducând numarul maxim de ore de munca permise de la 68 la 52 pe saptamâna.

Parlamentarii spera ca noua lege va inspira o noua atitudine fata de munca si va permite un echilibru între viata personala si munca. Cei de la primarie au facut un pas înainte simbolic: în serile de vineri sting toate luminile din cladire pentru a-i sili pe angajati sa-si înceapa zilele de repaus.

Într-o companie de telecomunicatii un clopotel anunta insistent sfârsitul programului de lucru. Si e doar primul semn.

Mentalitatea nu se va schimba peste noapte. Multi se plâng ca, în conformitate cu legea noua, nu ar avea timp sa-si faca treaba.

Un studiu arata ca numai Posta din Coreea de Sud ar avea nevoie de înca 2 mii de oameni pentru ca angajatii sa simta o diminuare a stresului.