Ora de iarna. Moldova trece duminica la ora oficiala de iarna, ora 4.00 devenind ora 3.00, ceea ce va face ca ziua de 28 octombrie sa fie cea mai lunga din acest an.

Ora de iarna. În noaptea de sâmbata spre duminica, România revine de la ora de vara, care se aplica din ultima duminica a lunii martie, la ora Europei de Est sau Timpul Legal Român. Astfel, începând de duminica, România va avea doua ore avans fata de timpul universal coordonat (UTC), relateaza news.ro.

Ora de iarna. CFR Calatori a anuntat ca schimbarea orei nu modifica mersul trenurilor în vigoare.

În noaptea de sâmbata spre duminica, toate trenurile de calatori care au ora de plecare din statiile de formare dupa ora 4 AM vor pleca la orele din Mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale.

Trenurile de calatori aflate în circulatie dupa ora 4 AM, ora oficiala de vara, vor opri în statiile din parcurs stabilite, unde vor stationa pâna la ora de plecare din orarul în vigoare dupa noua ora a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanta scurta pâna la statia finala îsi vor continua mersul pâna la destinatie.

Ora de iarna. Având în vedere ca si în tarile vecine trecerea de la ora de vara la ora Europei Orientale oficiala se face în aceeasi zi de 28 octombrie 2018, între statiile de frontiera cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Bulgaria si Ucraina, trenurile vor circula dupa orele din Mersul de tren în vigoare.

Numerotarea fusurilor începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich din Marea Britanie, catre est. Pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale este ora fusului 1, iar a Europei Orientale, ora fusului 2.

România se afla în fusul orar 2, iar Timpul Legal Român se aplica din ultima duminica a lunii octombrie pâna în ultima duminica a lunii martie, când România trece la ora de vara, iar diferenta fata de UTC este de trei ore.

Acesta ar putea fi ultimul an în care România schimba ora, dupa ce Comisia Europeana a propus, la solicitarea Parlamentului European, renuntarea la schimbarea sezoniera a orei în Europa în 2019.

Comisia Europeana este de parere ca nu este necesar ca schimbarea sezoniera a orei sa fie reglementata în continuare de la Bruxelles si ca statele membre UE ar trebui sa aiba libertatea de a decide daca doresc sa utilizeze ora de vara sau de iarna si de a trata chestiunea la nivel national.

Astfel, fiecare stat membru ar trebui sa comunice, pâna în aprilie 2019, daca intentioneaza sa aplice în mod permanent ora de vara sau pe cea de iarna. Ultima trecere obligatorie la ora de vara ar avea loc duminica, 31 martie 2019. Ulterior, statele membre care doresc sa revina permanent la ora de iarna ar putea sa mai faca o ultima schimbare sezoniera a orei duminica, 27 octombrie 2019. De la acea data, schimbarea sezoniera a orei nu va mai fi posibila.

Acest calendar este conditionat de adoptarea de catre Parlamentul European si Consiliu a propunerii Comisiei pâna cel mai târziu în martie 2019.

Ora de iarna. Comisia Europeana a realizat, în vara anului 2018, o consultare publica ce a primit 4,6 milioane de raspunsuri, cel mai mare numar de raspunsuri primite vreodata în cadrul oricarei consultari publice organizate de Comisia Europeana. 84 la suta dintre respondenti au fost în favoarea renuntarii la schimbarea sezoniera a orei.

Å¢arile europene au introdus dispozitiile privind orarul de vara în secolul trecut pentru a economisi energie, în special în vremuri de razboi si în timpul crizei petroliere din anii 1970.

Începând cu 1980, Uniunea Europeana a adoptat treptat acte legislative care sa puna capat schemelor nationale divergente în materie de schimbari ale orei. Cu toate acestea, în 2018, scopul schimbarii orei a devenit mult mai putin relevant, existând studii care sugereaza ca economiile de energie sunt în prezent minore, iar cetatenii se plâng tot mai mult de efecte negative asupra sanatatii.

Ora de iarna. În România, ora de vara a fost introdusa pentru prima data în 1932, între 22 mai si 2 octombrie. Primii care au introdus ora de vara au fost germanii, începând din 1916 (între 30 aprilie si 1 octombrie). Au urmat britanicii, care au introdus ora de vara tot în 1916 (între 21 mai si 16 octombrie). Alte tari care au introdus ora de vara au fost: Belgia, Denemarca, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia si Tasmania. Pe 19 martie 1918 a fost introdusa si în Statele Unite ale Americii, dar a fost folosita doar pâna în 1919. Ora de vara este în prezent implementata în peste 70 de state, dar perioada variaza de la o tara la alta.

Sursa: News.ro