Construcția apeductului magistral Leova-Iargara va fi FINALIZATĂ la începutul lunii noiembrie: 28 de localități cu acces la servicii moderne de apă și canalizare


Apeductul magistral Leova-Iargara, construcția căruia a demarat în luna ianuarie 2018, se află acum pe ultima sută de metri și urmează a fi dat în exploatare la începutul lunii noiembrie curent.
Noua conductă de aducțiune va aproviziona cu apă 28 de localităţi din raionul Leova, la apeduct fiind conectate, la prima etapă, localitatea Iargara și orașul Leova, iar la cea de-a doua etapă - satele Filipeni, Romanovca şi Cupcui. Conectarea tuturor localităţilor este planificată pentru sfârşitul anului 2020.
Potrivit Agenției de Dezvoltare SUD, apeductul nou, construit cu suportul Guvernului Federal al Germaniei, al Fondului Național pentru Dezvoltare Regională şi cu implicarea Consiliului raional Leova, va aduce beneficii unui număr de peste 20 de mii de locuitori din sudul R. Moldova, asigurându-le acestora accesul la servicii moderne de aprovizionare cu apă și de canalizare.
Pe moment, antreprenorul efectuează lucrări de testare a rosturilor de sudură pe conducte, de punere în funcțiune a utilajului și amenajare a platformelor, reușind să execute până în prezent circa 94 la sută din volumul total de lucrări, printre care montarea rețelelor magistrale de alimentare cu apă, construcția stației de captare și a două stații de repompare, precum și reabilitarea stației de tratare a apei.
De asemenea, în cadrul proiectului dat au fost construite două rezervoare supraterane din panouri metalice a câte 800 de metri cubi fiecare și reabilitate alte două rezervoare de apă subterane din beton armat din orașul Iargara, a câte 700 de metri cubi fiecare.
Valoarea totală a lucrărilor este de circa trei milioane de euro sau peste 60 de milioane de lei, dintre care 2,4 milioane de euro sunt oferite de Guvernul Republicii Federale Germania prin Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), iar 600 de mii de euro sunt alocate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și de către Consiliul Raional Leova.
Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova" este implementat de către Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ), în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului din Republica Moldova şi sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, de Uniunea Europeană, de Guvernul României, de Guvernul Suediei şi de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare.









































































