Un principiu înțelept sau o idee periculoasă? Ce spun deputații despre posibilitatea de a avea un referendum în ziua alegerilor

Un principiu înțelept sau o idee periculoasă? Ce spun deputații despre posibilitatea de a avea un referendum în ziua alegerilor

Partidul Democrat analizează posibilitatea organizării unui referendum pe subiectul introducerii în Constituție a direcției de integrare europeană. Ieri, reprezentanți ai mai multor formațiuni politice și-au exprimat părerea cu privire la acest subiect. 

Valeriu Ghilețchi, Partidul Popular European din Moldova: „Principiul american e cel mai înțelept”

„Legislația nu interzice să fie făcut referendumul în ziua alegerilor. E o recomandare a Comisiei de la Veneția. Americanii întotdeauna fac referendumuri în ziua alegerilor. După mine, e cea mai bună soluție, fiindcă se cheltuie mai puțini bani. Dacă referendumul din România se făcea în ziua alegerilor, nu apărea problema participării joase. Când faci un referendum în ziua alegerilor, după principiul american, e cel mai înțelept”, a spus Ghilețchi la emisiunea „Politica” de la TV8.

Lilian Carp, Partidul Liberal: „Dacă Curtea Constituțională jonglează bine…”

„Legea spune foarte clar că nu poate avea loc un referendum cu 60 de zile înainte de alegerile parlamentare și nici cu 60 de zile după alegerile parlamentare, sau, dacă are loc un alt referendum, iarăși trebuie să fie diferența de 60 de zile. În aceeași zi cu alegerile parlamentare nu poate avea loc referendum. Asta este buchia legii. Dar noi știm că, la noi, Curtea Constituțională, dacă jonglează bine, (un referendum) poate fi și în loc de alegeri, nu este o problemă. Poate fi un referendum, dar acest referendum va avea aceeași soartă ca și referendumul din România”, a spus Lilian Carp, invitatul emisiunii „Politica”.

Adrian Lebedinschi, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova: „I-aș da dreptate poporului”

„Eu i-aș da mult mai multă dreptate poporului să adopte asemenea decizii. În Parlament sunt multe persoane șantajabile, care nu ar trebui să se afle în cvorumul suprem al Republicii Moldova”, a spus Adrian Lebedinschi la emisiunea „Moldova în direct”.

Iurie Țap, Partidul Liberal-Democrat: „E foarte periculos în condițiile mizeriei din Republica Moldova”

„În condițiile mizeriei care domină în Republica Moldova, este foarte periculos de a merge pe această cale. Da, este un instrument constituțional, doar că, acum, acesta ar putea provoca mari probleme în condițiile care sunt în Republica Moldova. Nu trebuie astăzi să mergem la acest referendum. Cetățenii trebuie să vadă pași concreți în vederea schimbării situației și acel vector european să vină de la sine”, a spus Iurie Țap, invitatul emisiunii „Moldova în direct” de la Moldova 1.

„Acest instrument, referendumul, este mecanismul legal constituțional. În cazul în care va fi organizat acest referendum, eu personal voi lupta, voi insista și voi argumenta necesitatea susținerii acestei opțiuni, dar voi demonstra cu probe că Partidul Democrat a mimat (reforme n.r.)”, a mai spus Țap.

Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat: „Eu sunt un adept al referendumurilor”

„Dacă se va ajunge la ideea unui referendum… Eu sunt un adept al referendumurilor, în pofida faptului că Republica Moldova nu are o tradiție bogată cu referendumurile, fiindcă am văzut momentul când lumea vine sau nu vine la referendum în funcție de vremea de afară. Dacă toate partidele vor fi cointeresate de desfășurarea acestui referendum și se vor pune de acord asupra întrebării, atunci, de ce nu?”, a spus Vitalie Gămurari ieri la emisiunea „Moldova în direct”.

Anterior, și deputații Bogdan Țîrdea și Vadim Pistrinciuc au comentat posibilitatea organizării unui referendum în ziua alegerilor.

De menționat că, inițial, Partidul Democrat a propus parlamentarilor să voteze introducerea vectorului european în Constituție. Proiectul democraților însă a picat. Inițiativa a fost susținută, în lectura a doua, doar prin votul a 54 de deputați, în condițiile în care era nevoie de votul a 67 de parlamentari. După ce proiectul de modificare a Constituției prin introducerea vectorului european propus de democrați a eșuat, președintele Parlamentului, Andrian Candu, s-a arătat convins de succes în cazul unui referendum. De altă părere sunt însă socialiștii, care au menționat că aceasta este o capcană a guvernării.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.