Experți: Tarifele la căldură trebuie micșorate cu 15%. „Nu trebuie să ai studii superioare ca să înțelegi acest lucru”

Experți: Tarifele la căldură trebuie micșorate cu 15%. „Nu trebuie să ai studii superioare ca să înțelegi acest lucru”

Tarifele la energia termică trebuie micșorate cu cel puțin 15%. Asta au declarat în cadrul unei conferințe de presă experții Sergiu Tofilat și Tudor Șoitu. Potrivit lor, micșorarea prețurilor la căldură este justificată prin diminuarea tarifelor la gazele naturale, din martie 2018.

Experții au spus că 77% din costurile energiei termice reprezintă costul gazului pe care Termoelectrica îl achită către Moldovagaz, în baza tarifelor aprobate de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). „În martie, ANRE a redus tariful la gaz cu 19,6% pentru centralele electrice care produc energie din gaz. Practic, Termoelectrica procură gaz nu cu 5.000 de lei, dar la 4.018 lei. Deja din martie trebuia micșorat tariful la căldură”, a declarat Sergiu Tofilat.

„Nu trebuie să ai studii superioare ca să înțelegi că, dacă s-a ieftin gazul cu 20%, iar el constituie 3/4 din tariful la căldură, înmulțești una la alta și îți dă 15% - cu cât trebuie ieftinit tariful la căldură”, a adăugat expertul.

Contactat de AGORA, serviciul de presă al S.A. Termoelectrica ne-a spus că întreprinderea nu este responsabilă de revizuirea tarifelor. Am insistat însă, menționând că Termoelectrica poate solicita revizuirea prețurilor. „ANRE se autosesizează în caz de necesitate. Nu este neapărat ca noi să venim cu o solicitare. Noi nu avem competența necesară ca să vă oferim o reacție în legătură cu astfel de declarații. Încercați la ANRE”, ne-a spus ofițerul de presă.

Am încercat să solicităm o reacție și de la ANRE, însă serviciul de presă al instituției nu ne-a răspuns la telefon.

Totodată, experții au menționat că autoritățile ar încerca să tergiverseze intenționat reducerea tarifelor la căldură, ca s-o facă în ajunul alegerilor parlamentare din februarie.

Același expert în energetică, Sergiu Tofilat, declara în ianuarie 2018 că tarifele la gazele naturale trebuie micșorate cu cel puțin 30%. „Consumatorii achită mai mult decât sunt costurile reale. În ultimii ani am plătit peste 1,5 miliarde de lei în plus”, declara el atunci.

Ulterior, Partidul Acțiune și Solidaritate a organizat un protest în fața ANRE, unde a cerut diminuarea prețurilor. Instituția a spus însă că informațiile vehiculate în legătură cu metodologia de formare a prețului sunt inexacte și chiar false.

Chiar și așa, pe 31 ianuarie, premierul Pavel Filip a anunțat în debutul ședinței de la Guvern că tarifele la gazele naturale ar putea fi reduse cu 20%, fiind încrezător că ANRE va lua o decizie pozitivă în acest sens.

După mai multe dezbateri, pe 16 martie, Agenția a votat, totuși, noile prețuri pentru gazele naturale, acestea fiind cu 20% mai mici.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.