Cinci milioane de europeni ar fi fost afectati de recenta bresa de securitate anuntata de Facebook, a anuntat marti comisarul european pentru Justitie, Vera Jurova.
Problema, care a fost „reparata” joi, potrivit cofondatorului retelei de socializare Mark Zuckerberg, a permis piratilor digitali sa ajunga la informatiile prezente pe pagina de profil a utilizatorilor, informeaza AFP, citat de Agerpres.
„Voi sti mai multe în câteva ore sau câteva zile, dar dupa datele pe care le avem, cinci milioane de europeni au fost afectati din totalul de 50 (de milioane), ceea ce reprezinta un numar incredibil”, a spus Jurova, interpelata cu ocazia unei reuniuni europene desfasurate la Luxemburg.
Atacul informatic de mare amploare asupra Facebook a reaprins criticile împotriva retelei de socializare, vizata de mai multe controverse, în special în ceea ce priveste protectia datelor personale.
„Este o întrebare pentru liderii (Facebook), sa stim daca acestia sunt stapâni pe situatie”, a raspuns Jurova, întrebata despre o eventuala pierdere a controlului asupra gigantului american.
Dimensiunile companiei „o fac foarte greu de gestionat, dar trebuie ca acest lucru sa se întâmple deoarece colecteaza date personale si câstiga sume enorme utilizând viata noastra personala drept marfa,″ a adaugat comisarul.
Vera Jurova a spus ca anuntarea rapida a bresei de catre Facebok demonstreaza ca noile reguli europene referitoare la protectia datelor personale, intrate în vigoare în acest an, functioneaza.
Regulamentul General privind Protectia Datelor (GDPR) ofera autoritatilor europene noi puteri de control si de sanctiune în cazul încalcarii prevederilor sale de catre companiile care colecteaza date personale.
Argumentele în favoarea GDPR au fost întarite de un alt scandal recent care a vizat colectarea datelor personale ale utilizatorilor de Facebook de catre Cambridge Analytica, un institut de consultanta politica americano-britanic, incident petrecut în timpul alegerilor prezidentiale americane din 2016.
Compania poate fi amendata cu o suma de pâna la 4% din cifra de afaceri anuala mondiala daca nu respecta regulile, printre care si informarea în maximum 72 de ore despre eventualele brese de securitate.