Air Moldova a fost cumpărată de compania Blue Air. Tranzacția a depășit un miliard de lei

Air Moldova a fost cumpărată de compania Blue Air. Tranzacția a depășit un miliard de lei

Operatorul avia național, Air Moldova, a fost cumpărat de compania românească „Blue Air”. Anunțul a fost făcut de Agenția Proprietății Publice în această seară. Valoarea tranzacției de vânzare–cumpărare depășește suma de 1,2 miliarde de lei, dintre care 50 de milioane de lei au fost transferați la bugetul de stat, restul sumei reprezentând datoriile companiei Air Moldova, pe care investitorul s-a obligat să le achite. 

Potrivit comunicatului oficial, Air Moldova a fost scoasă la vânzare pentru a evita falimentul companiei. În 2015, Air Moldova a înregistrat pierderi în valoare de 227 milioane de lei, în anul 2016 – profit în valoare de 8,54 milioane de lei, în anul 2017 - pierderi în valoare de 190,4 mil lei.

APP scrie că „Blue Air” și-a asumat obligația dezvoltării infrastructurii Companiei Air Moldova, extinderea rețelei de rute a companiei aeriene, sporirea fluxului de pasageri pe principalele direcții existente, operate de Compania aeriană Air Moldova, modernizarea și mărirea flotei, a personalului aeronautic, precum și a piloților şi echipajelor de cabină.

Cine este cumpărătorul

Compania Civil Aviation Group SRL este fondată de un grup de investitori între care cota cea mai mare este deținuta de compania cu renume internațional „Blue Air”. „Aceasta este una dintre cele mai importante companii de pe piața avia românească, care deținând 30 de nave de tip Boeing, în prezent, acoperă 80 destinații. Asociați ai Companiei Civil Aviation Group SRL sunt și două persoane fizice, cetățeni ai Republicii Moldova cu experiență de peste 20 de ani în domeniul aviației, coproprietar al Companiei aeriene AMS Airlines Air Charter (Georgia) și expert financiar, președinte al unei companii de consultanță din SUA”, se arată în comunicatul APP.

„Civil Aviation Group” S.R.L. urmează să lanseze șapte rute noi până la finele anului 2019 şi patru rute noi în 2020. În 2021 este preconizată deschiderea zborurilor pe distanțe lungi către SUA, Canada, China şi zborurilor pe distanțe medii

Pentru formarea și pregătirea periodică a personalului, până în anul 2023, cumpărătorul și-a propus alocarea mijloacelor financiare în sumă de circa 3,5 milioane euro.

„Air Moldova” a fost scoasă la privatizare la sfârșitul lunii iulie. Întreprinderea a fost expusă la vânzare pentru prima dată.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.