Reporterii RISE Moldova au realizat un interviu cu Veaceslav Platon, controversatul bancher, condamnat in prima si a doua instanta la 18 ani de inchisoare pentru implicare in " furtul miliardului" din sistemul bancar din Moldova.
Interviul a fost realizat prin intermediul avocatilor lui Platon, dupa ce Administratia Nationala a Penitenciarelor ne-a refuzat un interviu video cu acesta. Motivul – „condamnatul are calitatea procesuala în alta cauza penala aflata în procedura”.
Respectiv, nu am avut posibilitatea sa confruntam unele raspunsuri sau sa facem precizari.
Acest interviu este o versiune tradusa, varianta originala fiind în limba rusa.
Rise Moldova: Cum sunteti tratat în penitenciar?
– Atitudinea fata de mine este una extrem de dura. De mai bine de doi ani sunt singur în celula. În general sunt singur în tot blocul. Toate celulele din jurul meu sunt goale. La usa stau de garda non-stop angajatii [Detasamentului cu destinatie speciala] „Pantera”. Nu-si scot cagulele nici când temperatura urca la 40 de grade. Usa e deschisa doar în prezenta a trei oameni. Totul e împânzit cu camere de supraveghere. Sub fereastra mea, indiferent daca ploua sau ninge, sta un gardian cu pistol automat. Turnul de supraveghere cu alti gardieni înarmati e la zece metri de fereastra mea.
Ratia alimentara îmi este limitata la maximum. Când era canicula nu mi se dadea apa potabila, iar pe cea de la robinet o întrerupeau. Celula mea corespunde perfect conditiilor de carcera. Mâncarea si lucrurile personale stau pe podea. Nu am altceva pe care sa le pun. Dupa publicarea materialelor referitoare la implicarea lui [Vladimir] Plahotniuc (actualul presedinte al Partidului Democrat – n.r.) în furtul miliardului au început sa-mi ia creioanele si pixurile. Dupa ce avocatii mei au scris un sir de plângeri, angajatii penitenciarului mi-au adus cinci pixuri si trei creioane. Am semnat ca le-am primit, iar dupa o ora, în timp ce eram la întrevedere cu avocatii, au intrat în celula si le-au luat. În timpul perchezitiilor ei îti iau tot ce vor, apoi pleaca fara sa întocmeasca vreun document. Procuratura este solidara cu administratia penitenciarului si, în mod demonstrativ, fara ca macar sa întrebe pe cineva, refuza sa reactioneze.
În cazul avocatilor mei, contrar tuturor normelor legale care nu le limiteaza întâlnirile cu clientii, li s-a impus un grafic de trei vizite pe saptamâna, cu durata de pâna la o ora fiecare. Dupa ce CtEDO a comunicat [autoritatilor Republicii Moldova] despre plângerile noastre, vizitele avocatilor au fost reduse la doua pe saptamâna.
Toti inamicii politici ai lui Plahotniuc se întâlnesc cu avocatii lor în una si aceeasi camera, unde totul este înregistrat video si audio. Si eu, si Filat, si [David] Davitean (fostul cumnat al lui Vitalie Proca – killerul care a încercat sa-l asasineze pe bancherul rus Gherman Gorbuntov – n.r.).
[...]
Rise Moldova: Ce afaceri ati detinut în Moldova înainte de a fi arestat? Ce s-a întâmplat cu acestea dupa ce ati fost arestat?
– În principiu nu am detinut afaceri, ci am administrat investitii straine. Acum totul a ajuns în mâinile lui Plahotniuc. Însa acest lucru este temporar, pâna în momentul în care Plahotniuc va pierde puterea.
Rise Moldova: Ce s-a întâmplat pe data de 25 iulie 2016? De ce ati fost arestat?
– Eu am fost arestat în Kiev pe data de 25 iulie, la cererea autoritatilor Republicii Moldova. Asta s-a întâmplat la doar 40 de minute dupa ce parvenise cererea din Moldova. Retinerea a fost facuta de catre subdiviziunea cu destinatie speciala „Alfa” a SBU (Serviciul Ucrainean de Securitate – n.r.). Erau cel putin 20 de persoane. În dimineata acelei zile, Viorel Morari, [seful Procuraturii Anticoruptie din Moldova], anuntase ca eu sunt dat în urmarire. Eram absolut linistit, deoarece de 23 de ani eram cetatean al Ucrainei, iar în anul 2002 îmi schimbasem numele de familie dupa cel al sotiei. Constitutia Ucrainei interzice extradarea propriilor cetateni. Iar în momentul în care le-am prezentat celor de la SBU pasaportul, acestia au înalbit. S-a creat panica. I-au raportat lui [Petro] Porosenko, [presedintele Ucrainei]. Însa acesta a dat ordin sa fie întreprinse toate masurile ca sa fiu predat amicului sau Plahotniuc.
Cei de la SBU au mers la oficiul unde acum 14 ani primisem pasaportul si au furat din dosar formularul nr. 1. Anume acest lucru le-a permis ulterior sa anunte ca pasaportul este fals. O tâmpenie, evident, însa acest aspect nu a preocupat pe nimeni. Dar chiar si daca nu-l luam în considerare, atunci Procuratura Generala a Ucrainei însasi a încalcat toate normele posibile si a emis mandatul de extradare falsificând cu data anterioara refuzul meu de contestare a deciziei [de extradare a Serviciului de Migratie al Ucrainei]. Astfel am fost dus la aeroport, unde ma astepta deja o cursa charter.
[....]
Rise Moldova: Ati fost extradat în Republica Moldova pe data de 29 august. Descrieti momentul extradarii.
– Ma aflam în celula. De la mine tocmai iesise avocatul [Ilia] Novikov, cel care a aparat-o si pe Nadejda Savcenko (pilot militar, erou al Ucrainei, s-a aflat o perioada în închisoare în Rusia – n.r.). Mi s-a cerut sa ies si mi-au pus catusele. Apoi m-au dus într-o camera cu patru martori carora li s-a cerut sa ma tina minte. Acestia au semnat o hârtie conform careia cica înca cu 10 zile în urma am refuzat sa semnez si, respectiv, sa contest în instanta documentele Serviciului de Migratie al Ucrainei.
Au intrat apoi procurorii, mi-au adus la cunostinta decizia de extradare a Procuraturii Generale a Ucrainei si imediat m-au prevenit ca am 10 zile la dispozitie pentru a o contesta. Chestiunea consta în faptul ca, conform legii, decizia Procuraturii Generale a Ucrainei intra în vigoare doar dupa ce aceasta este contestata în doua instante de judecata. Procurorii au iesit, au intrat câteva persoane cu cagule, mi-au pus un sac pe cap, m-au scos în curte, m-au urcat într-un microbuz si m-au dus la aeroport.
Rise Moldova: Cu ce avion ati fost adus în Republica Moldova? Al cui era avionul? Cât de des ati avut ocazia anterior sa zburati cu astfel de aeronave? Cine a suportat cheltuielile de zbor?
– Avionul cu care am fost adus în Moldova era unul de marca Gulfstream. Acesta apartine unei companii în spatele caruia se afla Porosenko. Relatiile dintre Plahotniuc si Porosenko sunt demne de remarcat – în fata avionului în care ma aflam eu zbura alt avion, care de asemenea îi apartinea lui Porosenko. Imediat dupa ce în primul avion fusese încarcati banii platiti pentru extradarea mea, a aterizat si cel de-al doilea avion. Din informatiile pe care le detin, pentru aducerea mea în Moldova au fost platite 3 milioane de dolari.
Ma întrebati daca am mai zburat cu curse charter si cine le-a platit? Da, am zburat, si înca destul de des. Câteodata zburam cu [Ilan] Sor (om de afaceri si primar de Orhei – n.r.). Si cu Plahotniuc am zburat de vreo doua ori.
De câteva ori când am mers în vacanta prin Europa, chiar Sor mi-a pus la dispozitie asa, prieteneste, avionul sau. Acesta îsi oferea avionul si lui Voronin, si lui Leanca, si înca multor altor persoane, în special din Rusia. Asa acesta îsi stabilea relatii de prietenie: oferind cadouri, asigurând zboruri sau vacante confortabile. Sor e maestru în a câstiga încrederea si a se face util si amabil. Si totul e oferit în contextul: „Fii bun, accepta calul în dar”.
Rise Moldova: Care-i rolul lui Ilan Sor în dosarul penal care va vizeaza? La nunta acestuia din 2011 Dvs. ati declarat ca mirele este multi-talentat. Banuiati atunci ca talentele lui vor sta la baza unui proces penal împotriva Dvs.?
– Sor este doar un instrument. Acesta îi apartine în totalitate lui Plahotniuc. Va amintiti ca Sor a depus marturie împotriva mea doar dupa ce fusese retinut. Imediat ce a depus marturie – a si fost eliberat. Nu cred ca a fost nevoie de cine stie ce eforturi pentru a-l convinge. Pentru propria-i libertate acesta cu lejeritate a oferit la schimb libertatea mea.
Ma întrebati daca am banuit vreodata ce rol va juca Sor în viata mea? Problema doar nu e în el. Problema e în Plahotniuc si în sistemul de putere pe care acesta l-a instaurat în Republica Moldova. Daca nu exista Sor, cu siguranta sa gasea altcineva. Chiar si mâine, indiferent despre ce dosar penal ar fi vorba, se va gasi cu usurinta un martor care sa faca declaratii împotriva Dvs. si veti fi imediat retinut si judecat, daca Plahotniuc va avea nevoie de acest lucru. Iar voi stiti asta foarte bine.
Rise Moldova: Ati fost prieten cu Sor? Doar ati petrecut împreuna diverse sarbatori de familie – zilele de nastere ale copiilor, nunti etc.
– Cu Sor am fost cunostinte foarte bune, dar prieteni – niciodata. Prieten este acela care trece prin foc si para pentru mine. La fel si eu pentru el. Cu alte cuvine, eu înteleg cu totul altfel notiunea de prieten. Da, eu eram un oaspete frecvent la evenimentele organizate de Sor. Eu îi eram util. Acesta împrumuta bani de la mine destul de des.
[...]
Rise Moldova: Domnule Platon, cine este beneficiarul final al creditelor de la Banca de Economii (BEM) pentru care ati fost condamnat la 18 ani de închisoare? Ilan Sor si procurorii sustin ca acesta sunteti Dvs.
– PLAHOTNIUC SI SOR SUNT BENEFICIARII FINALI AI CREDITELOR BEM. Sunt uimit ca îmi puneti aceasta întrebare. Noi am publicat pe internet o groaza de informatii la acest subiect, acolo totul este rugumat de mii de ori. Constat ca anume aceasta trasatura reprezinta un specific national al Republicii Moldova – nimeni nu vrea sa citeasca, tuturor le este lene sa patrunda în esenta. Citesc doar titlurile. Anume de acest fapt si profita Plahotniuc. Vedem titluri rasunatoare si afirmatii spumoase, iar la nivel de probe – materiale din cadrul Congresului al XXV-lea al Comitetului Central al Partidului Comunistilor al Uniunii Sovietice. Dar nimeni nu citeste, nimeni nu analizeaza. Nici macar judecatorii nu citesc materialele din cadrul proceselor penale si putin ce înteleg din deciziile pe care ei însisi le pronunta.
Repet înca o data: beneficiarii finali ai tuturor creditelor BEM au fost Plahotniuc si Sor. Ai tuturor creditelor, fara exceptie. Si acestea nu sunt declaratii goale, de genul celor pe care doar procuratura Moldovei îsi permite sa le faca. În sustinerea acestor declaratii exista probe documentare concrete.