S-au luat la intrecere, si-au etalat trofeele si au gatit cele mai aromate bucate din carne de vanat. Vorbim despre vanatorii de la Drochia, care si-au pus armele in cui si si-au dat intalnire la prima editie a festivalului dedicat lor. Noi venitii au primit carnete de vanatori si au fost botezati asa cum se cuvine la ei.


Asa spune traditia ca arata botezul unui vanator. Noul venit primeste cate o lovitura de nuia din partea celor cu experienta. Festivalul “Vanator, ce mandru nume” a adunat atat tineri, cat si vanatori pentru care pasiunea s-a transformat de ani buni intr-un stil de viata.

Sergiu DROCHIA, VANATOR: ”Pentru noi e interesant, e placut. Pregatim concursuri, mancaruri.”

 Dumitru REMEAN, VANATOR: ”Unii au trofee mai mari, altii abia incep. Sa dam un exemplu la viitorii vinatori, pentru generatia care vine.”

 Vanatorii spun ca in majoritatea cazurilor, placerea de a vana se transmite din tata in fiu.

Albert GROSU, VANATOR: "Pasiunea mea vine de la bunelul meu, care a fost tot vanator. Ma duceam cu el si aduceam prada, mi-a palcut si am zis cand voi fi mare voi fi si eu vanator.”

”Bunelul meu, care are 80 de ani, este unul din cei mai longevivi vanatori din raion. Acesti oameni merita o atentie, sa fii vanator nu e usor. Daca tintesti bine prada, tintesti bine si in viata.”

Fiodor Botnaru este vanator de peste 12 ani. In timp, si-a adunat prietenii si a format o asociatie de vanatoare. Impreuna colinda padurile sau campurile, atat vara, cat si pe timp de iarna. Spune ca cea mai importanta este colaborarea in echipa.

Fiodor BOTNARU, VANATOR: ”Am avut niste oameni care m-au indrumat in secretele vanatoriei. Foarte buni vanatori, colegi si prieteni. Am avut mistreti la un kg mare, a fost mistretul la 300. Sunt tofee aproape de suflet, dar altele care mai mult la colectiv.”

 Sotiile spun ca au propria gasca. Ele sunt cele care dupa retete speciale pregateasc vanatul cat mai aromat.

Aliona BOTNARU: ”Barbatii pleaca la vanatoare, noi femeile ne strangem tot asa in colectiv, le facem bucate din ceea ce au vanat. Ii asteptam cu o mancare calduta iarna. Impreuna stam cantam.” 

 Festivalul “Vanator, ce mandru nume” este la prima editie. Vantorii s-au luat la intreceri sportive, au pregatit bucate din fel de fel de tipuri carne si si-au etalat tofeele cu animalele vanate. In raionul Drochia, au licenta 350 de vanatori.