Ambasadorul UE la Chișinău afirmă că Bruxellesul ar dori să vadă mai multe PROGRESE în reformele demarate în R. Moldova, pentru care este nevoie de VOINȚĂ politică


Statutul de țară-asociată la UE nu este un trofeu pe care îl pui undeva și te uiți la el, dar este o muncă de zi de zi pentru îndeplinirea prevederilor Acordului de Asociere pe care R. Moldova l-a semnat cu UE.
Declarația îi aparține Ambasadorului UE la Chișinău, Peter Michalko, care a afirmat în cadrul unei mese rotunde cu privire la provocările și perspectivele dialogului UE - R. Moldova, organizate astăzi la Chișinău, că Bruxellesul și-ar dori să vadă mai multe progrese în implementarea Acordului de asociere, astfel încât oamenii de rând să simtă roadele acestei asocieri.
Peter Michalko a subliniat că cetățenii R. Moldova au fost primii care au beneficiat, în cadrul Parteneriatului Estic, de liberalizarea regimului de vize cu UE, iar Bruxellesul a oferit asistență pentru implementarea mai multor reforme.
„Cea mai importantă este voința politică pentru a schimba sistemul justiției în unul just, a asigura independența judecătorilor, a lupta realmente împotriva corupției, pentru a fi siguri că nu vor mai avea loc fraude în sistemul bancar sau spălări de bani. (...) Sunt momente în care nu vedem progrese, uneori chiar regrese în reforme, situații pe care nu ni le puteam imagina, cum ar fi anularea alegerilor libere și corecte din Chișinău, câștigate de Andrei Năstase. Aceste lucruri nu sunt acceptabile. Este parte a relației noastre să fim vocali și să spunem când lucrurile nu merg în direcția asumată”, a declarat diplomatul european.
Ambasadorul UE s-a referit în mod special la legislația cu privire la amnistia de capital care prezintă riscuri în agnajamentul legat de lupta cu corupția și spălările de bani, dar și la modificarea sistemului electoral în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția și a opiniei UE, exprimându-și speranța că cetățenii vor putea vota liber la următoarele alegeri din R. Moldova.
Peter Michalko a adăugat că discuțiile despre acordarea asistenței macrofinanciare R. Moldova au fost amânate pentru anul viitor, iar R. Moldova poate demonstra voință în implementarea Acordului de asociere cu UE, așa cum s-a întâmplat în sectorul economiei, unde a arătat că „se poate”.









































































