Sfarsitul verii vine cu neplaceri pentru alergici. Creste numarul oamenilor care bat la usa medicilor si se plang de stranut frecvent si nas infundat. Cei mai afectati sunt alergicii la ambrozie, planta care creste in paduri, parcuri si terenuri lasate in paragina. Autoritatile atentioneaza oamenii si agentii economici sa scape de buruiana, daca nu vor sa fie amendati.

Publicat:10.08.2018, 15:54


Cel mai greu i-a fost la inceput, cand tanarul nici macar nu stia ce i se intampla. Dupa ce a apelat la medici, dar si in discutii cu prietenii, Roman a aflat ca este alergic la polenul de ambrozie. 

A inteles ca numarul alergicilor la ambrozie este mare, mai ales cand a gasit pe facebook grupul „ Stop Ambrozie Moldova“, in care membrii au creat o lista a zonelor, unde se gaseste aceasta planta. Unii s-au mobilizat si au inceput sa nimiceasca buruiana. 

Grav este ca nu exista tratament pentru alergia la ambrozie. In farmacii, gasiti doar preparate care amelioreaza simptomele. Alergologii atentioneaza ca odata cu aparitia primelor semne trebuie sa va adresati la medici. 

O singura planta poate elibera in aer pana la 8 miliarde de graunte de polen, care pot fi duse de vant la 20 de kilometri distanta. Asa ca alergicii pot avea neplaceri chiar daca se afla departe de buruiana. Complicatiile provocate de alergie sunt fi extrem de grave. 

Ambrozia creste in paduri, parcuri, dar si pe terenuri neingrijite, asa ca poate fi intalnita oriunde. Autoritatile indeamna agentii economici, dar si gestionarii blocurilor locative sa nimiceasca buruiana. Altfel, acestia risca sa fie amendati.