Fondul Monetar International si ambasadorul UE la Chisinau au criticat reformele privind reducerea impozitului pe venit si amnistia fiscala adoptate ieri in Parlament, pentru ca ar supune bugetul de stat unor riscuri. Totodata, institutiile cred ca documentele ar fi fost votate netransparent si cer autoritatilor sa nu le promulge. Consilierul sefului de stat ne-a spus ca Igor Dodon va veni cu o reactie cand va avea actele in mana.
Dupa ce Ambasada Statelor Unite la Chisinau a publicat aseara un mesaj in care se arata dezamagita de legea privind aministierea capitalului, la scurt timp a reactionat si Fondul Monetar International. Printr-un comunicat de urgenta, oficialii de acolo mentioneaza ca modificarile bugetar-fiscale nu se alineaza la obiectivele programului sustinut de FMI.
Reprezentantul Permanent al FMI in RM: “Masurile adoptate vor spori caracterul regresiv al sistemului fiscal, vor reduce gradul de conformare fiscala si vor expune sistemul bugetar-fiscal unor riscuri semnificative.”
Sergiu SIRBU, DEPUTAT PDM: “Vom demonstra cu cifre ca aceste ingrijorari sunt nefondate. - V-ati consultat cu FMI inainte? - Noi am anuntat toti partenerii nostri si vom demonstra ca sunt legale si conforme standardelor.”
De altfel, anterior si presedintele comisiei parlamentare din economie ar fi precizat ca s-ar fi consultat inainte cu organele internationale.
Stefan CREANGA, PRESEDINTE COMISIA ECONOMIE, PARLAMENT: “Toate aceste reforme sunt in stricta coordonare cu partenerii nostri externi de finantare.”
Si reprezentantul UE la Chisinau, Peter Michalko a scris intr-o postare pe facebook ca documentele votate ieri in plen, intr-o maniera netransparenta, ar putea pune in dificultate lupta impotriva coruptiei sau a spalarii de bani.
Tudor DELIU, DEPUTAT PLDM: “Reactia Delegatiei UE si SUA inca o data demonstreaza ca chiar daca actuala guvernare spune ca are relatie bua cu ei, vor primi o a doua palma si lucrurile se vor schimba curand.”
Alina ZOTEA, DEPUTAT PL: “Riscurile sunt urmatoare ca sa nu primim bani din partea lor, practic aceasta asistenta de peste hotare va fi stopata, in schimb actuala guvernare isi coordoneaza veniturile din alta parte, noi stim legea cetateniei. Fiecare care va investi va primi cetatenie si cu acesti bani negri vor putea sa ii legalizeze usor in RM.”
Anterior, expertii economici sustineau ca din cauza reducerii contributiei la bugetul de stat, de castigat vor avea doar persoanele cu venituri mari. Conducatorii de institutii, care au lefuri mai mari de 100 de mii de lei, se vor alege cu facilitati fiscale de 6 mii de lei pe luna. Totodata, administratiile locale vor suferi pierderi.
Municipiul Chisinau, de exemplu, va ramane cu o gaura de 10 la suta anual in trezoreria orasului. In ceea ce tine de declararea voluntara a evaziunii fiscale, care presupune ca oamenii care aveau bani neimpozitati sa ii poata liber legaliza contra unei sume de 3 procente din valoarea totala a mijloacelor detinute, exista riscul spalarii de bani, mentioneaza aceiasi analisti.
O incercare asemanatoare a avut loc si in decembrie 2016, care insa s-a soldat cu un esec, din cauza criticelor. Sergiu Gaibu, de la Expert Grup ne-a spus astazi ca noua lege vine sa loveasca in contribuabilii de buna credinta.
Sergiu GAIBU, ECONOMIST EXPERT-GRUP: “- Dar acei oameni care peste vor declara mijloace banesti in sume colosale, nu vor fi tasi la raspundere de unde au folosit aceste sume? - Acesta e conceptul cheie, nu se investigheaaza provenienta acestor bani, de fapt articolul 11 chiar garanteaza persoanelor care fac aceste declaratii voluntare.”
Sergiu SIRBU, DEPUTAT PDM: “Si acei pseudo experti au citit proiectul peste un cuvant si noi la cald vom demonstra cu expertize internationale.“
Mai multe ONG-uri au semnat o declaratie prin care cer presedintelui sa refuze sa promulge modificarile adoptate ieri.
Maxim LEBEDINSCHI, CONSILIER PRESEDINTE RM: “La momentul cand primim legea spre promulgare, decizia va fi luata. - Deocamdata nu are nicio reactie presedintele? - Atata timp cat nu primim documentul spre promulgare – nu.”
Marti de la sediul PD au fost anuntate modificarile fiscale, care prevad introducerea unei cote unice de impozitare de 12 la suta si marirea scutirii personale. O alta idee tinea de posibilitatea declararii banilor neimpozitati contra unei taxe de 3 la suta din valoarea mijloacelor. Doua zile mai tarziu, ambele proiecte au devenit legi.