Numarul persoanelor vizate in dosarul Autogarilor creste. Autoritatile anunta ca pana acum 27 de angajati sunt suspectati de coruptie si sunt cercetati penal. Unii dintre ei se afla in izolator, altii sunt cercetati in stare de libertate, iar doi sunt dati in cautare.
Comunicatul emis de CNA si PA:
"Numarul persoanelor, cercetate penal, în dosarul Garilor si statiilor auto a ajuns la 27
Creste numarul persoanelor, cercetate penal, în dosarul Garilor si statiilor auto. Alti patru angajati ai institutiei au statut de banuit, doi dintre care au fost anuntati în cautare. Acestia sunt suspectati de complicitate la crearea schemei de colectare ilicita de mijloace financiare pentru acoperirea mai multor abuzuri, comise în domeniul traficului de pasageri. Astfel, numarul celor cercetati în dosar a ajuns la 27.
Ieri, procurorii au eliberat doua persoane din cele 12 retinute, acestea fiind cercetate, în prezent, în stare de libertate, având interdictia de a parasi localitatea. Banuitii au facut declaratii pe marginea cazului si coopereaza cu ancheta.
Ieri, 23 de angajati ai „Garilor si statiilor auto”, printre care sefi de filiale teritoriale, dispeceri, controlori si casieri au fost anuntati ca sunt banuiti de corupere pasiva, activa si abuz de serviciu. Acestia ar fi colectat milioane de lei pentru acoperirea unor pretinse nereguli din domeniul transporturilor.
Potrivit informatiilor acumulate, soferii de curse nationale si internationale erau obligati sa transmita zilnic sume fixe de bani casierilor care, la rândul lor, acumulau, pâna la finalul zilei, banii de la conducatorii tuturor mijloacelor de transport care intrau în Gara, dupa care transmiteau banii mai departe, conform ierarhiei. În urma investigatiilor, s-a constatat ca suma colectata lunar, prin intermediul acestei scheme, se ridica la 1,5 milioane de lei – bani perceputi drept multumire din partea soferilor pentru scutirea lor de controale.
Asta deoarece, potrivit informatiilor acumulate, majoritatea unitatilor de transport admiteau mai multe abateri, între care surplusul de pasageri, încalcarea graficului de circulatie, lipsa evidentei biletelor cumparate etc. Pentru a nu fi supusi verificarilor si sanctiunilor, acestia erau obligati de operatorii de transport sa achite taxe ilicite pentru fiecare unitate.
În cadrul documentarii cazului, s-a identificat o alta schema de însusire a banilor publici de catre angajati ai ÎS Garile si statiile auto. Potrivit materialelor anchetei, responsabilii de la camera de pastrare a bagajelor ar fi perceput zilnic de la cetateni diferite sume de bani pentru depozitarea bagajelor fara a le reflecta în evidenta contabila. Ulterior, acesti bani ar fi fost însusiti de angajatii întreprinderii, fapt prin care au fost cauzate daune institutiei.
Procurorii si ofiterii CNA au efectuat perchezitii la autogarile din 9 raioane ale tarii – Cahul, Causeni, Orhei, Balti, Edinet, Drochia, Ungheni, Hâncesti, Ialoveni - inclusiv în Chisinau.
Procuratura anticoruptie conduce urmarirea penala, iar investigatiile continua, în acest caz, pentru deconspirarea tuturor beneficiarilor schemei. Pentru corupere pasiva, activa si abuz de serviciu, legislatia în vigoare prevede diferite pedepse penale si privarea persoanei publice de dreptul de a ocupa anumite functii."