Prin rezolutia adoptata astazi, Parlamentul European indeamna autoritatile de la Chisinau sa tina cont de pozitia institutiilor media si de cea a organizatiilor neguvernamentale din Moldova atunci cand o sa adopte noul Cod al Audiovizulului.



Astazi, dupa anularea alegerilor de la Chisinau, Parlamentul European a adoptat o rezolutie prin care anunta supendarea asistentei macrofinanciare acordate Moldovei, cel putin pana la alegerile parlamentare. In textul rezolutiei se arata ca prin invalidarea alegerilor de la Chisinau, nu au fost indeplinite preconditiile politice pentru debursarea asistentei macrofinanciare. 

In textul rezolutiei adoptate se mai arata ca Parlamentul European indeamna Parlamentul Republicii Moldova sa consulte societatea civila si mass-media independenta inainte de a adopta in lectura finala noul Cod al Audiovizualului si sa renunte la “reforma cu doua tinte”. Parlamentul European se intreaba cu ingrijorare daca mass-media independenta, cea locala si cea de opozitie, care, printre altele, nu are suficiente resurse, va fi in stare sa implementeze prevederile noului Cod legate de cotele obligatorii de produs autohton.

Noul Cod al Audiovizualului prevede ca toate posturile de televiziune din tara ar urma sa aiba nu mai putin de 8 ore produs autohton. 6 dintre ele sa fie difuzate in prime time - dimineata intre orele sase si noua, iar seara de la 17 pana la 23.

Prevederea a fost criticata de ONG-urile de media, care au calificat-o drept un amestec in politica editoriala a televiziunilor private. Ar putea duce la inchiderea mai multor posturi de televiziune.

Cu alte cuvinte, odata cu majorarea cotei productiei autohtone vor disparea din grila, de exemplu, filmele americane, dar si toate produsele de calitate din Romania. Prin asta, proiectul favorizeaza televiziunile care lucreaza in pierdere.

Astfel, posturile profitabile, de asemenea, vor inregistra pierderi si se vor inchide, iar in consecinta, pe piata de televiziune s-ar putea institui monopol. Documentul a fost aprobat in prima lectura si urmeaza sa fie votat in lectura finala. In cazul in care nu se vor conforma, posturile de televiziune risca sa fie amendate, pedeapsa finala fiind anularea licentei.