Factorii care au contribuit la declanșarea intoxicației alimentare la copii, au fost după cum urmează:
1. Deschiderea taberei de odihnă fără autorizație sanitară;
2. Admiterea personalului în câmpul muncii fără examenul medical;
3. Aprovizionarea obiectivului cu apă din sursă nesigură, inclusiv la blocul alimentar;
4. Pregătirea igienică insuficientă a personalului din blocul alimentar;
5. Nerespectarea proceselor tehnologice la prelucrarea preliminară și prepararea bucatelor;
6. Supravegherea formală de către responsabilii taberei, a stării sănătății lucrătorilor de la blocul alimentar.
În acest context, în scopul prevenirii cazurilor analogice în taberele de odihnă şi întremare a sănătăţii copiilor, în perioada sezonului estival 2018, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a recomandat subdiviziunilor teritoriale de specialitate să evalueze situaţia privind modul de organizare şi funcţionare a taberelor de odihnă şi întremare a sănătăţii copiilor (Procuratură, Serviciul situaţiilor excepţionale, Agenţia pentru siguranţa alimentelor, structurile teritoriale ale Agenției Naționale de Sănătate Publică, etc.).
Totodată, să organizeze sesiuni de instruire a personalului responsabil angajat, din cadrul taberelor de odihnă a copiilor, să evalueze modul de asigurare a securităţii copiilor şi pazei bunurilor materiale, să asigurare un mecanism eficient de cooperare şi comunicare între reprezentanţii autorităţilor publice centrale şi locale, alte servicii desconcentrate în teritoriul deservit, în vederea prevenirii şi reducerii situaţiilor de risc pentru copii în perioada verii.
Materialele acumulate de Comisie, vor fi transmise către organele competente pentru luarea deciziei conform legislației în vigoare.